• OBJAVLJENO: 26.04.2017.
Sastanak predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde sa učenicama SMŠ „Enver Pozderović“ Goražde
Razgovarano o projektu usmjerenom na rješavanje problema dječijeg prosjačenja

IMG_5510

Predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća danas je održala sastanak sa učenicama III razreda Gimnazije u okviru SMŠ „Enver Pozderović“ Goražde koji ove godine učestvuju na Civitasovom takmičenju sa projektom u čijem fokusu je dječije prosjačenje.

Cilj sastanka bio je upoznavanje predsjedavajuće Skupštine s ciljevima projekta, kao i skretanje pažnje javnosti na ovaj veliki društveni problem koji je prisutan kako na području cijele Bosne i Hercegovine, tako i šire.

Ovom prilikom, učenice goraždanske Gimnazije predstavile su detalje projekta koji kao glavno rješenje nudi otvaranje dnevnih centara koji bi se bavili problemima djece i porodica iz ugroženih skupina, dok se kao alternativno rješenje pojavljuje potreba donošenja novih zakonskih rješenja koja bi doprinijela rješavanju ovog problema.

Kako je istaknuto, projekat o ovoj temi do sada nije bio zastupljen na takmičenjima Civitasa, a ideja je da se problemu prosjačenja pristupi na odgovarajući način na lokalnom nivou, te da se stečena  iskustva kasnije prenesu na više nivoe.

Predsjedavajuća Skupštine izrazila je zadovoljstvo zbog odluke učenica Gimnazije da na ovaj način pristupe rješavanju pomenutog problema, jer, kako je istaknuto, prosjačenje je problem koji pogađa cijelokupnu društvenu zajednicu i u njegovo rješavanje je potrebno uključiti sve relevantne institucije, kao i ostale aktere.

Predsjedavajuća je ujedno upoznala učenice sa aktivnostima i nadležnostima Skupštine BPK Goražde te iskazala spremnost da, u okviru mogućnosti i datih ovlaštenja, pruži podršku u realizaciji ovog projekta.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.