• OBJAVLJENO: 04.05.2017.
Održana svečana akademija u sklopu obilježavanja „Dana otpora“
„Snagu da istrajemo moramo crpiti iz naših iskustava i primjera prošlosti“

DSC_1955

Na današnji dan, prije 25 godina, u ranim jutarnjim satima započeo je opći napad srpskog agresora na Goražde, tada jedini slobodni bh. grad na Drini. Od tog 4. maja 1992. godine Goražde je provelo 1.336 dana u potpunoj izolaciji tokom kojih je ubijeno više od 4.000 civila. Broj ranjene i ubijene djece premašio je 550.

Svečana akademija povodom obilježavanja „Dana otpora“ u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde održana je u Velikoj sali Centra za kulturu.

Nakon intoniranja državne himne, prisutnima se obratio bivši ratni komandant Abduselam Sijerčić Pelam koji je govorio o organizovanju prve odbrane na ovom prostoru.

DSC_1970

„Velika stvar je učinjena. Od jedne totalno nespremne, neorganizovane grupe ljudi koji su se organizovali po mjesnim zajednicama ili mjesnim odborima, za vrlo kratko vrijeme formirale su se prve jedinice. Iako slabo naoružane, uz nedostatak svega onoga sa čime je raspolagao neprijatelj, ali uz veliki elan i želju da brane ove prostore, uspješno su se suprotstavili neprijatelju. Tokom agresije, cijelo vrijeme nikada se taj patriotizam nije poljuljao. Bez obzira na žrtve koje su podnosili, uvijek je prioritet bio odbrana ovog prostora, građana i države BiH“ – istakao je Sijerčić u svom obraćanju.

O značaju 4. maja za Goražde i prostor cijelog ovog kantona govorila je i predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

Dani otpora 4

„Goražde, grad heroj i njegovi branioci su čudo bosanskog otpora silama koje su kanile uništiti jednu državu i jedan cijeli narod u srcu Evrope krajem XX vijeka. Ponekad zaboravimo vlastitu obavezu na borbu protiv zaborava, zavedeni vremenom koje neumitno teče i nehotice briše mnoge važne činjenice. Danas je dan kada se sjećamo vremena u kojem smo se borili za opstanak, za golu egzistenicju, na način kako smo to najbolje znali i mogli. S ponosom se sjećamo hrabrih snova i kćeri, onih koji su Bosnu nosili u srcu, koji nisu imali rezervni pasoš niti rezervnu domovinu, odluke ostati i opstati. Danas im odajemo počast. Vrijeme u kojem danas živimo traži istu takvu odlučnost. Snagu da istrajemo moramo crpiti iz naših iskustava i primjera prošlosti. Na to nas obavezuju životi onih koji su taj put označili, ali i životi onih koji tek dolaze. Čuvati i graditi državu BiH, domovinu svih njenih jednakopravnih naroda. To je naš jedini put. Oprostiti možemo, ali zaboraviti ne smijemo“ – istakla je predsjedavajuća.

DSC_1961

„Goražde u agresiji na BiH 1992-1995. godina“ tema je o kojoj je na akademiji govorila i Alma Mujagić Forto. Na temelju naučno-istraživačkog rada, na kojem je zasnovala i odbranila svoj magistarski rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Mujagić Forto iznijela je važne činjenice o ratnim dešavanjima u Goraždu u periodu 1992-1995.

U kulturno-umjetničkom programu akademije učestvovali su učenici OMS „Avdo Smailović“ Goražde.

U sklopu programa obilježavanja, u holu Centra za kulturu postavljena je i izložba ratne fotografije i naoružanja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.