• OBJAVLJENO: 18.05.2017.
In memoriam
Nermin /Osman/ Džambegović (01.04.1968-17.05.2017.)

Nermin

Bosansko-podrinjski kanton Goražde ostao je bez još jednog dobrog i plemenitog čovjeka. Juče je u Sarajevu, poslije teške bolesti, u 50. godini života umro Nermin Džambegović, bivši ministar unutrašnjih poslova BPK-a Goražde i policijski inspektor.

Nermin Džambegović rođen je 01.04.1968. godine u Travniku. Osnovnu i srednju školu završio je u Zenici. Po završetku srednje škole upisuje Vojnu akademiju u Beogradu i istu završava kao oficir JNA 1990. godine. Na službi u JNA ostaje sve do početka agresije na BiH, tačnije do marta 1992 godine.

U mjesecu aprilu 1992 godine dolazi u Goražde, gdje se odmah aktivno uključuje u odbranu grada. Svojim stručnim znanjem i zalaganjem pomaže u formiranju prve Specijalne jedinice tadašnje Stanice javne bezbjednosti Goražde. Nedugo zatim prelazi u komandu 43. drinske udarne brigade, gdje svojim iskustvom i hrabrošću ostavlja neizbrisiv trag.

Tokom borbenih djejstava na desnoj obali rijeke Drine, 1993. godine je i ranjen, te prebačen u bolnicu u Zenicu na dalje liječenje. Po oporavku, 1993. godine nastavlja sa aktivnostima u komandi 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u Zenici na poziciji komandanta Vojne policije, gdje ostaje do završetka rata.

Krajem 1995. godine prelazi kao oficir Armije RBiH u Sarajevo na funkciju zamjenika komandanta Gardijske brigade i tu ostaje sve do početka 1998. godine. Iste godine vraća se u Goražde i počinje raditi kao redovni profesor odbrane i sigurnosti.

U Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK-a Goražde, na poziciju komandira Policijske stanice Goražde dolazi krajem 1999.godine.

Svojim znanjem i zalaganjem vrlo brzo prelazi na funciju sekretara MUP-a BPK Goražde i tu dužnost obnaša sve do mjeseca decembra 2012. godine, kada preuzima dužnost ministra za unutrašnje poslove BPK Goražde.

Po završetku mandata, prelazi na poslove inspektora za nadzor nad agencijama za zaštitu ljudi i imovine, gdje ga poslije teške bolesti zatiče smrt.

Svi koji su ga poznavali pamtiće ga po beskrajnoj dobroti i pozitivnoj energiji koju je širio oko sebe. Nedostajaće nam njegov optimizam, znanje, profesionalnost i topla riječ.

Iskrene riječi saučešća porodici rahmetlije danas su uputili premijer Emir Oković i ministri u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Komemoracija će se održati sutra, 19.05.2017.godine u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde sa početkom u 12.00 sati, a dženaza će se klanjati istog dana u 14.00 sati na mezarju Kolijevke.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.