• OBJAVLJENO: 24.05.2017.
Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
U svim srednjim školama na području BPK Goražde u školskoj 2017/18. godini bit će upisana po četiri odjeljenja učenika

IMG_6558

Na svojoj posljednjoj sjednici, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde donijela je Odluku o upisu učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2017/2018. godinu.

Ovom odlukom utvrđen je broj odjeljenja, kao i vrsta zanimanja koja se planiraju upisati u javnim ustanovama srednjeg obrazovanja na području BPK Goražde u narednoj školskoj godini.

Kako ističe ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, donošenju ove odluke prethodile su brojne aktivnosti koje je resorno ministarstvo realizovalo u saradnji s Tripartitnim savjetodavnim vijećem s ciljem osiguranja pravovremenih informacija o potrebama tržišta rada i usklađivanja upisne politike za srednjoškolsko obrazovanje.

Istaknuto je također da je u ovom procesu ostvarena saradnja i sa učenicima završnih razreda osnovnih škola kako bi im se omogućilo da dobiju detaljne informacije o upisu i sami izraze želje i zahtjeve u vezi s odabirom obrazovanja.

– Rukovođena prije svega brojem učenika koji izlaze iz osnovnih škola s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a uzimajući u obzir da imamo svake godine jedan određen broj učenika, otprilike 10 posto koji dolaze iz manjeg bh. entiteta u ovaj kanton da završe srednje obrazovanje, Vlada je donijela odluku da upišemo po četiri odjeljenja u sve tri srednje škole – kazao je ministar Damir Žuga.

Prema donesenoj odluci,  broj odjeljenja i zanimanja je sljedeći:

 1. MSŠ „Enver Pozderović“
  • Opća gimnazija – opći smjer – 2 odjeljenja
  • Ekonomski tehničar – smjer bankarstvo i osiguranje (EU VET) – 1 odjeljenje
  • Poljoprivredni tehničar – smjer fitofarmaceut (EU VET) – 1 odjeljenje
 1. STŠ „Hasib Hadžović“
  • Elektrotehničar energetike – 1 odjeljenje
  • Hemijsko-tehnološki tehničar – 1 odjeljenje
  • Građevinski tehničar – 1 odjeljenje
  • Mašinski tehničar (CNC) – 1 odjeljenje
 1. SSŠ „Džemal Bijedić“
  • Ugostiteljsko-turistička struka (kombinovano odjeljenje: kuhar-tehnolog i poslastičar-tehnolog) IV stepen (EU VET) – 1 odjeljenje
  • Elektro-struka (elektroničar mehaničar) – III stepen – 1 odjeljenje
  • Tekstilna struka (krojač) – III stepen (EU VET) – 1 odjeljenje
  • Saobraćajna struka (vozač motornih vozila) – 1 odjeljenje.

– Vjerujem da će škole već u prvoj sedmici juna ili do polovine juna krenuti u aktivnosti upisa učenika, da ćemo do tada imati ispisane sve svjedodžbe za učenike koji su završili osnovno obrazovanje i da će učenici moći imati cjelokupnu dokumentaciju i predati je u školu – kazao je ministar Damir Žuga.

On je ovom prilikom izrazio zadovoljstvo što će učenicima i ove godine biti ponuđen širok izbor zanimanja, te podsjetio da su predviđena dva upisna roka o kojima će učenici biti blagovremeno obaviješteni.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.