• OBJAVLJENO: 31.05.2017.
Započela saradnja na novom projektu jačanja kapaciteta zakonodavne vlasti u okviru evropskih integracija
Održan sastanak rukovodstva Skupštine BPK Goražde i koordinatora Twinning light projekta za BiH

IMG_6706

U Goraždu je danas održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici rukovodstva Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i koordinatori Twinning light projekta koji se realizuje posredstvom Evropske komisije, a čiji je cilj prenošenje znanja i pružanje podrške u primjeni i provedbi pravne stečevine Evropske unije.

Uz predsjedavajuću Skupštine BPK Goražde Aidu Obuću, dopredsjedavajuće Skupštine Daliborku Milović i Edima Fejzić te sekretara Skupštine Midhata Bašića, sastanku su kao koordinatori Twining Light Projekta prisustvovali i predstavnici mađarskog Parlamenta  Csaba Törő i Csilla Schalbert te savjetnik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Goran Božić. Također, sastanku je prisustvovao i sekretar Vlade BPK Goražde, ujedno i koordinator za evropske integracije na nivou BPK Emir Sijerčić.

Cilj sastanka bio je sagledavanje trenutne situacije kada je u pitanju rad Skupštine BPK Goražde, kako bi se sačino prijedlog mjera za unaprjeđenje rada Skupštine. Ove mjere podrazumijevale bi, prije svega, modernizaciju načina rada i procedura Skupštine u svrhu postizanja ciljeva vezanih za usklađivanje s pravnom stečevnom Evropske unije.

Koordinatori projekta informisani su o radu kantonalne Skupštine s aspekta kadrovske popunjenosti i potreba, kao i drugim pitanjima čijim rješavanjem bi se rad Skupštine u narednom periodu dodatno poboljšao.

IMG_6705

– Ono što je bio akcenat na današnjem sastanku jeste da se skenira stanje Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, da se vidi koje su to potrebe i nedostaci da bi se  narednom periodu otklonili. Ono što je ohrabrujuće jeste da su predstavnici Twinning projekta obećali svoju podršku u smislu edukacije kako članova Skupštine, tako i članova Vlade obzirom da smo identifikovali da je edukacija, pogotovo u postupku usklađivanja našeg zakonodavstva sa pravnom stečevnom EU jako bitna, kao i e-skupština, a to je ono na šta su kao na nedostatak ukazali i sami poslanici u Skupštini BPK Goražde – kazala je predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća.

Ona je ujedno pojasnila da je ovaj projekat jedna vrsta uvoda u veliki Twinning projekat, čija realizacija će početi 2018. godine.

– Trenutno se radi na skeniranju stanja da bi se u 2018-2020. godini odvojila značajnija finansijska sredstava, s ciljem da se ojačaju kapaciteti parlamenata u BiH kako bi isti mogli kvalitetno odgovoriti svim ovim pitanjima koja su pred nama – istakla je predsjedavajuća.

Koordinator za Evropske integracije Emir Sijerčić ovom prilikom je prezentirao podatke o dosadašnjim aktivnostima Vlade i Skupštine BPK Goražde u procesu evropskih integracija, te istakao da će pomoć Evropske unije biti potrebna i dalje, pogotovo kada je u pitanju usklađivanje pravnih propisa, edukacija uposlenih u javnom sektoru, kao i tehnička pomoć.

Današnji sastanak ocijenjen je kao veoma koristan te je istaknuto da će Skupština BPK Goražde u ovom procesu pružiti svu podršku kako bi krajnji rezultat projekta bio što bolji.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.