• OBJAVLJENO: 14.06.2017.
Iz Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde
Najavljen skori početak pojačane kontrole sanitarne inspekcije

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Midhat Hadžiomerović najavio je da će od kraja juna, odnosno od početka jula na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započeti pojačana kontrola sanitarne inspekcije.

Ovom prilikom je istaknuto da je poslove iz nadležnosti sanitarne inspekcije na prostoru BPK Goražde u proteklom periodu obavljala Federalna uprava za inspekcijske poslove.

– U tom području mi nismo imali izvršioca skoro neke dvije godine. Ima dosta situacija koje trebamo ispravljati i popravljati i dovoditi u zakonske okvire i to će nam sada permanentno biti prioritet – kazao je direktor.

Kada je riječ o uočenim nepravilnostima na koje je ukazivala Federalna uprava ili, u određenim slučajevima, predstavnici kantonalne inspekcije, u dosta slučajeva radilo se o robi s isteklim rokovima trajanja, mada je bilo nepravilnosti i u ostalim segmentima koje pokriva sanitarna inspekcija.

– Vršen je i nadzor nad kliconoštvom, jer smo u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo imali informacije. Što se tiče toga, veliki je pad broja pregleda. Situacija na terenu uopšte nije onakva kakva bi trebala biti, a imamo i prekršajne naloge Federalne uprave – kazao je Hadžiomerović.

Iz svih ovih razloga, rad sanitarne inspekcije će u budućem periodu biti intenziviran.

– Pored obavijesti i prijava, mi ćemo i sami raditi veliki dio posla. Uključit će se i sanitarni, veterinarski, a po potrebi i ostali inspektori. Radit ćemo u radnjama i ugostiteljskim objektima, a isto tako ćemo vršiti kontrolu prilikom samog prevoza, jer je dosta efikasnije preduprijediti da se roba ne distribuira na više različitih tačaka i punktova, gdje poslije imamo probleme oko povlačenja robe – kazao je Hadžiomerović.

On je ujedno upozorio na potrebu poštivanja pravila i propisa iz ove oblasti, prvenstveno radi zaštite zdravlja građana.

– Ovom prilikom mogu najaviti da nećemo ići sa preventivnim i korektivnim mjerama, već da ćemo u svim slučajevima izdavati prekršajne naloge – ističe direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.