• OBJAVLJENO: 20.06.2017.
Najavljene velike investicije u građenju
Izdate građevinske dozvole za izgradnju zgrada Lamela H-3 i H4, te zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu

U zgradi Vlade BPK Goražde danas je upriličena svečana primopredaja rješenja o građenju dvije stambeno-poslovne jedinice  i zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu.

Rješenje o izgradnji stambenih jedinica Lamela-H3 i Lamela-H4 premijeru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emiru Okoviću uručio je gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović, dok je rješenje o građenju koordinatoru Internacionalnog univerziteta u Goraždu Fadilu Tanju uručio ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodan Janković.

Vlada BPK Goražde i Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline pripremili  su projektnu dokumentaciju koja ujedno podrazumijeva i dinamiku izgradnje ovih objekata. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti upućen je u skupštinsku proceduru, a nakon dobijanja saglasnosti krenuće se u proceduru izbora investitora, budućih kupaca i banke koja će pratiti ovu investiciju. Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, vrijednost projekta izgradnje stambeno-poslovnih jedinica Lamela H3 i H 4  je oko 4.500.000 KM a dinamika izgradnje je razdvojena. Sa izgradnjom stambeno-poslovne jedinice Lamela-H3,  trebalo  bi  se početi početkom jeseni 2017.godine.

„U prethodne dvije godine smo uradili pripremne radnje. Kupili zemljište, uradili glavni projekat, proveli studije geološkog istraživanja i svega ostalog, tako da je projekat spreman za početak gradnje. U skupštinsku proceduru smo uputili model izgradnje, a nakon dobijanja saglasnosti mi ćemo krenuti u dalju proceduru. Očekujemo da ćemo početkom jeseni imati prve građevinske radove na objektu Lamela-H3, a nešto kasnije, zavisno od sredstava u budžetu 2018.godinu,  krenuti sa izgradnjom zgrade Lamela-H4. Ukupan broj stambenog fonda zajedno sa poslovnim prostorima je preko tri hiljade kvadratnih metara, a ako govorimo samo o stambenim jedinicama, radi se o 52 stambene jedinice. Model prodaje je da krajnji korisnici plaćaju cijenu stambene jedinice pod povoljnijim uslovima, a   razliku od tržišne snosi Kanton.

U pripremi realizacije ovog projekta putem resornog ministarstva provedena je anketa koja je pokazala da je preko sto lica zainteresovano za kupovinu. Kada govorimo povoljniji uslovi, to će podrazumijevati određene kategorije a ono što je najbitnije da se sve uklopi u javni interes koji kanton ima a to je povećanje stambenog fonda i pružanje mogućnosti stanovnicima BPK da steknu vlasništvo, pri čemu ćemo morati cijeniti određene kategorije kao što su mladi, kadrovi, te lica koja do sada nisu riješila stambeno pitanje“-istaknuo je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Regulacionim planom na ovom lokalitetu Općina Goražde predvidjela je izgradnju ova tri objekta, a u neposrednoj blizini i zgradu Hitne službe i Dijaliznog centra, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Uzimajući u obzir gabarite zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu, rješenje o građenju nakon ispunjavanja svih uslova izdalo je Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.  Početak njene izgradnje očekuje se do kraja godine, a ovom prilikom razgovarano je i o uređenju ovog lokaliteta izgradnjom parka, jer kako je istaknuto, veliki broj stambenih jedinica mora imati i određene sadržaje koji su primjereni  jednoj urbanoj sredini. Takođe, razmijenjene su ideje u vezi  izgradnje parking prostora i podzemnih garaža.

„Radi se o specifičnom objektu otprilike od 4.500 kvadratnih metara, prizemlje i plus šest spratova i dio suterena. Investicija je oko 4.500.000 KM a ja vjerujem da će to biti i više. U fazi smo uređenja građevinskog zemljišta, dio posla je završen; ostalo nam je još da uradimo pristupni put, a početak izgradnje se očekuje po okončanju ovih radova“-riječi su zastupnika osnivača Internacionalnog univerziteta u Goraždu Fadila Tanja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.