• OBJAVLJENO: 21.06.2017.
Press konferencija
Ministar za privredu o Programu ruralnog razvoja za 2017. godinu u vrijednosti od 100.000,00 KM

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Anes Salman na današnjoj press konferenciji govorio je o značaju javnog poziva za podnošenje alikacija za korištenje sredstava po Programu ruralnog razvoja za 2017. godinu.

Naime, ovaj javni poziv objavljen je na osnovu Odluke Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde o usvajanju Programa utroška sredstava „Program ruralnog razvoja za 2017. godinu“, a ciljevi na koje se on prevashodno odnosi su podsticanje konurentnosti ruralnog područja i zaštite okoline u ruralnim područjima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„Mi želimo povećati  kvalitet života u ruralnim područjima i na neki način provesti određene aktivnosti  i finansirati projekte koji će direktno  dovesti do povećanja učešća na tržištu te omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da nabave opremu za preradu voća i povrća, odnosno da mogu ostvarivati dohotke na osnovu  svoje poljoprivredne proizvodnje.

Kako ističe resorni ministar, novčana sredstva namijenjena za ovaj Program su u iznosu od 100.000,00 KM, a svoje prijedloge projekata, u skladu sa odredbama Programa ruralnog razvoja za 2017. godinu, mogu podnijeti neprofitne organizacije i jedinice lokalne samouprave koje se bave aktivnostima ruralnog razvoja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„Finansirat ćemo aktivnosti koje se tiču nabavke opreme, rekonstrukcije štalskih objekata na području Bosansko-podrinjskg kantona, a pokušat ćemo da do poljoprivrednih parcela uredimo puteve bez asfaltiranja, tako da u okviru ovog segmenta imamo na raspolaganju 50.000,00 KM, dok je za podsticanje konkuretnosti  ruralnih područja predviđeno 35.000,00 KM. Ono što je činjenica jeste da ćemo se potruditi da  kroz ovaj Program  ispoštujemo i poseban cilj, odnosno zaštitu okoline u ruralnim područjima gdje smo predvidjeli aktivnosti  očuvanja  autohtonih životinjskih i biljnih vrsta. Cijenimo da ljude treba vratiti u ruralna područja, jer nama ta područja trebaju i u tom smislu zaista je ovaj Program opravdan“ – kazao je on te ovom prilikom pozvao sve potencijalne aplikante da podnesu prijavu na ovaj javni poziv.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.