• OBJAVLJENO: 22.08.2017.
Delegacija BPK Goražde položila cvijeće na spomen obilježju
Obilježena 25. godišnjica od pogibije Sinana Žuge i saboraca

U znak sjećanja na 22. avgust 1992.godine, dan pogibije istinskog heroja Armije Republike BiH, komandira Osaničke čete Sinana Žuge i njegove saborace, delegacija Vlade BPK Goražde na čelu s ministrom za boračka pitanja Enizom Halilovićem danas je položila cvijeće na spomen obilježje u Mjesnoj zajednici Osanica. Učenjem fatihe odata je počast poginulim borcima koji su svoje živote dali  za odbranu ovih prostora.

Prošlo je 25 godina, a akteri događaja sjećaju se da je u toku agresije najveći napad na Goražde bio je iz pravca Foče u mjestu Osanica, kada je više oklopnih vozila, tenkova i transportera pokušalo preći dva mosta na rjeci Osanci i osvojiti objekat škole koji je predstavljao strateško mjesto odbrane.

U momentu napada, Sinan i njegovi saborci bili su u objektu pokušavajući spriječiti napad. Sinan je granatom uspio uništiti tenk koji je već došao do mosta, ali je svega nekoliko sekundi poslije poginuo. Svi njegovi saborci u tom trenutku bili su lakše ili teže ranjeni.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu u rejonu Osanice poginulo je 67 boraca, a više od 150 ih je ranjeno. Zahvaljujući njima, agresorske snage iz pravca Foče nikada nisu prešle most na Osanici, jednu od najznačajnijih linija odbrane na području Goražda.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.