• OBJAVLJENO: 08.09.2017.
Potpisan Ugovor o korištenju i namjenskom utrošku odobrenih sredstava u sektoru vodoprivrede za 2017. godinu
Općini Pale u FBiH i Gradu Goraždu odobrena novčana sredstva u iznosu od 230.000,00 KM

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, ministar za privredu BPK Goražde Anes Salman, gradnonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović te stručni saradnik za obnovu i razvoj općine Pale u FBiH Munir Radača danas su, u zgradi Vlade kantona, potpisali Ugovor o korištenju i namjenskom utrošku odobrenih sredstava na osnovu Programa o izmjenama i dopunama Plana i Programa utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2017. godinu.

Potpisivanjem današnjeg ugovora Gradu Goraždu odobrena su novčana sredstva na ime sufinasiranja projekta „Izgradnja druge komore rezervoara „Vitkovići 2“ i sekundarne mreže za naselja Lastavice i Crkvine“ u vrijednosti od 180.000,00 KM.

Kada je riječ o općini Pale u FBiH, ovim ugovorom također su odobrena novčana sredstva u iznosu od 50.000,00 KM, namijenjena za implementaciju završnih radova na izgradnji glavnog kolektora u naselju Prača, odnosno za razvoj kanalizacionog sistema, što je kako ističe premijer Oković, priča koja je već ranije započeta izgradnjom obaloutvrde u ovoj općini.

„Kada govorimo o današnjem potpisivanju ugovora, radi se o nečemu što je prepoznato u Strategiji razvoja kantona. Isključivo, radi se o namjenskim sredstvima za vodne naknade. Kada je riječ o Gradu Goraždu, sredstva su namijenjena za završetak industrijske zone Vitkovići, kao i za vodovod Starac, a kada govorimo o općini Pale u FBiH, moramo zaista istaći zadovoljstvo da smo u toj općini kompletirali ukupnu priču, odnosno da je infrastrukturno obezbijeđena općina Pale u FBiH za nekih narednih sto godina, što može stvoriti sve one pretpostavke daljeg razvoja same općine, kao i stanovnika koji borave na tom području“ – kazao je premijer Oković.

Stručni saradnik za obnovu i razvoj općine Pale u FBiH Munir Radača izrazio je zahvalnost Vladi i Ministarstvu za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na odvojenim  novčanim sredstvima za ovu općinu te istakao da bi se završetak radova na izgradnji kolektora mogao očekivati do kraja 2017. godine.

„Ova sredstva ćemo iskoristiti za izgradnju glavnog kolektora koji je ostao neurađen zbog nedostatka sredstava iz ranijih projekata koja smo imali s Fondom za zaštitu okoliša FBiH. Zahvaljujući sredstvima Fonda i sredstvima koja dobijamo od Vlade kantona, odnosno Ministarstva za privredu, nadam se da ćemo omogućiti stavljanje kolektora u funkciju. To su radovi koji će u znatnoj mjeri poboljštati stanje okoliša, zaštite okoliša a i stanje otpadnih odvodnih voda kod domaćinstava u naselju Prača“ – ističe Radača.

Gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović također je izrazio zahvalnost Vladi i resornom ministarstvu na novčanim sredstvima koja su namijenjena za sufinansiranje ovog veoma bitnog projekta te je istakao da bi se završetak svih radova mogao očekivati u narednih mjesec dana.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.