• OBJAVLJENO: 11.09.2017.
Saradnja Ministarstva za obrazovanje i GIZ-a -Njemačkog društva za međunarodnu saradnju
Posjeta njemačkog eksperta iz metalskog sektora Ministarstvu za obrazovanje

U prostorijama Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport danas je održan sastnak s predstavnicima GIZ-a – Njemačkog društva za međunarodnu saradnju.

Resorno ministarstvo posjetili su Reiner Reidenbach, ekspert za stručno obrazovanje u metalskom sektoru i Majda Tolić, stručna saradnica u GIZ-u sa željom da s ministrom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damirom Žugom i direktoricom Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde razmijene informacije o stručnom obrazovanju u srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Također, cilj sastanka je bio da se prezentiraju težnje i namjere resornog ministarstva da srednjoškolsko stručno obrazovanje bude usmjereno na kvalitet i da u potpunosti odgovori potrebama tržišta rada.

U sklopu projekta „Stručno obrazovanje“ koji se implementira po nalogu njemačkog Saveznog ministarstva za međunarodnu saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke, u čijoj realizaciji partnersku podršku pruža i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kutlru i sport u uskoj saradnji s Pedagoškom zavodom, planirane su posjete i STŠ „Hasib Hadžović“ te SSŠ „Džemal Bijedić“ u Goraždu.

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, predstavnici GIZ-a posjetit će i firme iz metalskog i mašinskog sektora na području BPK Goražde.

Važno je napomenuti da je želja eksperta za stručno obrazovanje u GIZ-u da se nakon završenog istraživanja i analize potreba poslodavaca, sagledaju mogućnosti direktne implementacije stručnog obrazovanja i praktične nastave u firmama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.