• OBJAVLJENO: 15.09.2017.
Održana sportska takmičenja učenika srednjih škola povodom obilježavanja 18. septembra
Prisjećanje na Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO)

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Aktiva tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Udruženja pedagoga sporta  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas su na terenima „1. maj“ u Goraždu održana sportska takmičenja u znak sjećanja na Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO).

Ova sportska manifestacija u kojoj učestvuju učenici goraždanskih srednjih škola održava se u sklopu obilježavanja 18. septembra – Dana Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde i Grada Goražda.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda, a sportska takmičenja otvorila je predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

– Ratne ‘93. godine ja sam bila s te strane na kojoj vi stojite u ekipi Goražda i mogu reći da je to bilo nešto fascinantno i neponovljivo iz razloga što smo mi bili ti koji smo ‘93. godine odlučno rekli „ne“ agresoru na način na koji smo mi najbolje znali, a to je na sportskom terenu. Ponosna sam na činjenicu da se svake godine sjećamo da je ovo tradicionalna sportska manifestacija, gdje mi ne damo zaboravu SIGO igre iz ratne 1993. godine – kazala je ona u svom obraćanju i zaželjela svim ekipama puno sreće i uspjeha na današnjim utakmicama.

Na održavanje SIGO igara u periodu agresije na BiH podsjetio je i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, koji se ovom prilikom prisjetio prepunih tribina i velikog broja takmičara iz Goražda, Rogatice, Foče, Čajniča, Višegrada i Rudog na ovim igrama.

Uz isticanje da su tadašnje Sportske igre goraždanskog okruga bile prve sportske igre u BiH nakon njenog sticanja nezavisnosti, resorni ministar je u svom obraćanju izrazio zahvalnost učenicima, nastavnicima te članovima Aktiva nastavnika sporta i tjelesnog odgoja i Udruženja pedagoga sporta na organizaciji ove manifestacije i njihovom doprinosu da se SIGO igre ne zaborave.

Čestitke povodom otvaranja današnjih takmičenja uputila je i pomoćnica gradonačelnika Grada Goražda Samira Drakovac.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.