• OBJAVLJENO: 17.10.2017.
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u posjeti BPK Goražde
Razgovarano o stanju i projektima u oblasti okoliša i turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Edina Đapo danas je posjetila Bosansko-podrinjski kanton Goražde gdje se susrela s predstavicima izvršne i zakonodavne vlasti ovog kantona.

Radi se o drugoj radnoj posjeti ministrice Đapo Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u ovom mandatu, u okviru koje je razgovarano o realizovanim projektima u oblasti okoliša i turizma koje je resorno federalno ministarstvo podržalo na području ovog kantona u proteklom periodu.

Na sastanku sa delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafom Kurtovićem, Sanelom Mušovićem, Daliborkom Milović i Edimom Fejzićem, predsjedavajućom Skupštine Aidom Obuća, poslanikom u Skupštini BPK Goražde Nihadom Ćulovom, premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem, ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodanom Jankovićem i ministrom za privredu Anesom Salmanom razgovarano je i o planiranim projektima u pomenutim oblastima i mogućnostima ostvarivanja podrške za njihovu realizaciju.

Prema riječima premijera Emira Okovića, na sastanku je zatražena podrška resornog federalnog ministarstva apliciranim projektima u oblasti turizma iz ovog kantona, kao i za nastavak realizacije projekta prečišćavanja otpadnih voda u okviru industrijske zone „Pobjeda“.

Također, bilo je govora i o novim projektima unaprjeđenja energetske efikasnosti na području BPK Goražde.

– Bilo je pojedinih inicijativa vezano za rješavanje nekih objekata u smislu energetske efikasnosti, kao što su potkrovni stanovi u Vitkovićima te javni objekti za koje znamo da iz godine u godinu postižemo jako dobre rezultate – kazao je premijer Emir Oković, osvrćući se na ranije realizovane projekte u ovoj oblasti.

Ministrica Edita Đapo kazala je kako je cilj današnje posjete i obilazak objekata, odnosno mjesta na kojima su realizovani projekti koje je u prethodnom periodu podržalo ovo Ministarstvo.

–  Što se tiče okoliša, ja Goražde uvijek uzimam kao svijetao primjer utopljavanja škola, odnosno projekata energetske efikasnosti – istakla je federalna ministrica.

U kontekstu daljnjeg razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i cijelog ovog prostora, na sastanku je još jedanput ukazano na značaj boljeg cestovnog povezivanja Goražda i Sarajeva, ali i cijelog ovog prostora sa ostatkom BiH i regiona.

– Kada govorimo o BPK, mi smo već davno krenuli u razvoj cestovnog povezivanja Goražda sa Sarajevom. U trenutku kada se pojavila ideja o novom povezivanju Beograda i Sarajeva,  mi kao kanton smo formalno kandidovali sve ono što treba Vladi Federacije, Vijeću ministara, Ministarstvu transporta i zapravo tražimo da se iskoristi  sve ovo što mi radimo, dakle nivo projektne dokumentacije koju smo mi već napravili da bismo se uklopili u cijelu ovu priču – istakao je premijer Oković

Svoju podršku ovom projektu iskazala je i ministrica Edita Đapo, te kazala da će podržati odluku Vlade FBiH kojom će se izgradnja ceste Goražde – Sarajevo proglasiti javnim interesom.

– Kada bi se izgradio jedan dobar put, povezalo bi se ne samo Goražde, nego je to priča o povezivanju cijele BiH i povezivanju Sarajeva sa istočnom Bosnom – kazala je Đapo.

Premijer Oković je kazao da će Vlada BPK Goražde i u predstojećem periodu uložiti maksimalne napore na stvaranju uvjeta za realizaciju projekta boljeg cestovnog povezivanja Goražda sa Sarajevom.

Imajući u vidu dosadašnju dobru saradnju s Federalnim ministarstvom turizma i okoliša u okviru koje je podržana realizacija vrlo značajnih projekata za ovaj kanton, iskazana je nada da će se ova saradnja nastaviti i u budućem periodu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.