• OBJAVLJENO: 18.10.2017.
Ministar za privredu BPK Goražde
U Programu javnih investicija BPK Goražde za period 2018-2020. godina sadržano je oko 50 projekata

Ministar za privredu Anes Salman danas je govorio o Programu javnih investicija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2018-2020. godina koji je Vlada usvojila na svojoj posljednjoj sjednici.

Prema njegovim riječima, programom su obuhvaćeni  svi razvojni projekti na području BPK Goražde od interesa za kanton i lokalne zajednice i u odnosu na Program javnih investicija za period 2016-2018. godina, u programu za predstojeće dvogodišnje razdoblje napravljene su određene korekcije.

– Ovaj program sadrži kandidovane projekte, realizovane projekte i projekte koji su u implementaciji i u odnosu na to za nas je najznačajnija priča o cestovnom povezivanju, gdje smo mi dobili određene novčana sredstva za idejni projekat koji je u toku i nadamo se da će ubrzo biti završen – istakao je ministar Salman, navodeći da je projekat izgradnje ceste Goražde – Sarajevo, kao projekat od ključnog značaja za BPK Goražde, uvršten u Program javnih investicija FBiH za period 2016-2018. godina.

On je podsjetio da su u finansiranju izrade idejnog rješenja ovog projekta učestvovali Kanton Sarajevo, sredstvima u iznosu od 500.000 KM i  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, sredstvima u iznosu od 150.000 KM te izrazio uvjerenje da će sve dosadašnje aktivnosti doprinijeti konačnoj realizaciji ovog projekta.

Ministar se ovom prilikom osvrnuo i na Projekat izgradnje gradske deponije na lokalitetu Trešnjice koji je također uključen u Program javnih investicija FBiH za period 2016-2018. godina.

– To su projekti koji, samim činom što su uvršteni u Federalni program javnih investicija, mogu se planirati za realizaciju odnosno finansiranje iz različitih izvora – govorimo o Budžetu Federacije, donatorskim sredstvima i svim drugim izvorima finansiranja, dok je ključna odrednica za sve projekte koji su predviđeni u kantonlanom Programu javnih investicija da se oni finansiraju isključivo iz budžetskih sredstava – pojasnio je resorni ministar.

U novom Programu javnih investicija BPK Goražde zastupljena su 24 projekta Grada Goražda, dva projekta Općine Foča (FBiH), jedan projekat Općine Pale (FBiH) i 24 projekta resornih kantonalnih ministarstava, među kojima, po broju projekata, prednjači Ministarstvo za privredu sa devet kandidovanih projekata.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.