• OBJAVLJENO: 20.10.2017.
Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali visoki zvaničnici Kuvajta, zvaničnici BPK Goražde i Grada Goražda te predstavnici IZ u BiH
Potpisan ugovor o nastavku izgradnje džamije u naselju Obarak

Nakon što je 2015. godine u naselju Obarak položen kamen temeljac za izgradnju džamije i realizovana prva faza ovog projekta, u ovom naselju danas je organizovana svečanost povodom potpisivanja ugovora o nastavku radova na pomenutom projektu.

Ovoj svečanosti prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i premijer Bosansko-podrinjskog katoan Goražde Emir Oković, ambasador Kuvajta u BiH Nasser Riden Thamer Almotairi,  zamjenik generalnog sekretara Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta Mensur Es-Sak'abi,  muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Goražde Kenan Kanlić.

Ceremoniji potpisivanja ugovora također je prisustvovao direktor Vakufske direkcije Rijaseta IZ BiH hfz.dr. Senajid Zajimović koji je kazao da Vakufska direkcija u saradnji sa ostalim nadležnim ustanovama i organima Islamske zajednice ulaže napore u obnovu u ratu porušenih vjerskih i vakufskih objekata.

U sklopu projekta, kako je istaknuto, planirana je izgradnja džamije i pratećih objekata, a investitori su Islamska zajednica u BiH i Medžlis Islamske zajednice Goražde.

Prvu fazu izgradnje finansirali su vakufi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata r. Suhaila Abdullah, r. Eidah Abdullah, r. Latifa Mohammed al Mulla i Shaikha Ahmed, dok će drugu fazu, kako je danas najavljeno, finansirati Generalni sekretarijat za vakufe Kuvajta.

Vrijednost kompletnog projekta je oko 500.000,00 KM, a prva faza koštala je 130.000,00 KM.

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.