• OBJAVLJENO: 24.03.2005.
INTERSOS uskoro i na području BPK Goražde

1-intersos

U posjeti Premijeru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je boravio glavni menadžer italijanske humanitarne organizacije „Intersos“ dr.eng. Vito Alfieri Fontana.

Na sastanku kod premijera BPK Goražde mr. Salka Obhođaša, kojem su izmedju ostalih prisustvovali i projekt menadžer „Intersosa“ Nail Hujić, kao i direktor kantonalne Uprave civilne zastite Ramo Živojević, razgovarano je o projektima deminiranja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, odnosno namjeri ove italijanske humanitarne organizacije da svoje projekte deminiranja proširi i na ovaj kanton.

Prema riječima glavnog menadžera „Intersosa“ Vita Alfiera Fontane, današnja posjeta je informativnog karaktera i prva je posjeta upriličena nekom visokom kantonalnom zvaničniku, a njen cilj je da se u roku sedam dana prema ovoj organizaciji iz kantonalne Uprave civilne zaštite upute prioriteti za 20 000 -25 000 m˛ tehničkog izviđanja, koliko trenutno imaju na raspolaganju. Ovo je samo početak, kako bi organizacija „Intersos“ ušla na područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, dok će se ovaj kanton, kako je danas istaknuto, sigurno naći u njihovom trogodišnjem planu sa mnogo značajnijim i većim površinama za deminiranje.

„Važna je politička odluka da dođemo u ovaj kanton i puna saglasnost Italijanske ambasade i Ministarstva vanjskih poslova, a u ovaj projekat hoćemo da uključimo i Evropsku komisiju“- naglasio je gospodin Fontana.

Inace, italijanska, humanitarna, neprofitna organizacija INTERSOS formirana je 1992. godine za pomoć zemljama u kriznim situacijama. INTERSOS implementira projekte deminiranja u Africi, Centralnoj Americi, Aziji i Evropi, a u Bosni i Hercegovini njihovo veliko učešće je na deminiranju industrijskog kompleksa „Famosa“ u Sarajevu. U realizaciji svojih projekata INTERSOS sarađuje sa UN-ovim agencijama, Evropskom Unijom, Vladom Italije, USAID-om i mnogim javnim i privatnim donatorima.

Pored glavne funkcije deminiranja područja, posebno ekonomskih i infrastrukturnih resursa, ova organizacija aktivno je uključena i u stvaranje uslova za održivi povratak i obnovu infrastrukture na područjima na kojima je prisutna.

Interesovanje INTERSOS-a za Bosansko-podrinjski kanton Goražde sigurno će pospješiti proces deminiranja, jer je samo na ovom području ostalo još oko 100 miliona metara kvadratnih sumnjive površine, ili površine pod minama.

Sminamento-83xsito

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.