• OBJAVLJENO: 24.11.2017.
U okviru Programa obilježavanja Dana državnosti u BPK Goražde
PROMOVISANA KNJIGA „PLANINE I PLANINARSTVO“

Brojni ljubitelji knjige i planinarstva počašćeni su u goraždanskom Centru za kulturu promocijom iznimno vrijednog i mnogostruko značajnog djela. Zašto planinarstva? Zato što je naslov knjige koja je promovisana „ Planine i planinarstvo“ čiji su autori prof. dr Elvir Kazazović, vanredni profeor Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja i aktuelni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i Alan Čaplar iz Zagreba, poznati planinarski pisac i urednik časopisa „Hrvatski planinar”, autor ili koautor 28 planinarskih, turističkih i geografskih knjiga.

Organizator promocije knjige koja je enciklopedija planinarstva i jedinstven udžbenik iz ove oblasti, bilo je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde. Resorni ministar Damir Žuga je u svojstvu domaćina zahvalio profesoru Kazazoviću za odluku da Goražde bude drugi bosansko-hercegovački grad u kome će predstaviti knjigu za koju vlada veliko interesovanje u javnosti.

Promotori su bili Alija Lapo i Muhamed Gafić.

Kako je rečeno, knjiga „ Planine i planinarstvo“ je kapitalno djelo koje donosi priliku da se svi planinari i ljubitelji prirode upoznaju sa novim univerzitetskim udžbenikom koji se koristi na istoimenom predmetu na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

Knjiga svojim sadržajem objašnjava sve bitne segmente planinarenja i prirodnog bogatstva kojima obiluje bosanskohercegovačka planina.

Prof.dr Kazazović je govorio o procesu nastanka knjige i posebno istakao značaj planinarstva i planinarenja, kao i njihove promocije među mladima i djecom.

U programu promocije učestvovao je, izvedbom jedne kompozicije, Bakir Vehabović, nastavnik goraždanske OMŠ “Avdo Smailović“.

www.bpkg.gov.ba/Novina “Glas Goražda”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.