• OBJAVLJENO: 28.11.2017.
Potpisan ugovor između Vlade BPK-a i GPD “Drina”
Omogućen početak izgradnje stambeno-poslovnog objekta “Lamela H3” u Goraždu

Poznato je da je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde putem Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline pokrenula aktivnosti na projektu izgradnje novog stambeno- poslovnog objekta Lamela H3 u Goraždu.

U tu svrhu, od Grada Goražda kupljeno je zamljište, plaćena renta i izrađena projektna dokumentacija  na osnovu koje je dobiveno odobrenje za građenje, za šta su iz Budžeta resornog ministarstva izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 170.546,92 KM.

Projekat izgradnje pomenutog stambeno-poslovnog objekta pokrenut je s ciljem pomoći stambeno nezbrinutim porodicama s prostora BPK-a, zbog čega je Vlada, na prijedlog Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline utvrdila i u skupštinsku proceduru poslala prijedlog Projekta izgradnje stambeno-poslovnih objekta Lamela H3 i H4 radi prodaje po povoljnijim uslovima,  na  koji je Skupština BPK-a Goražde, krajem juna ove godine, dala svoju saglasnost.

Predviđeni model izgradnje podrazumijevao je izbor pravnog lica putem javnog nadmetanja koje će izvršti kupovinu građevinske parcele i prateće dokumentacije, vlastitim sredstvima izvršiti izgradnju objekta i izgrađene stanove prodati licima koje će u postupku javnog nadmetanja odabrati resorno ministarstvo  po cijeni postignutoj u postupku nadmetanja umanjenoj za subvenciju Vlade BPK-a Goražde u ukupnom iznosu od 470.546,92 KM.

U postupku javnog nadmetanja najpovoljniju ponudu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta Lamela H3  dostavio je ponuđač GPD „Drina“ d.d. Goražde sa ponuđenom cijenom izgradnje po metru kvadratnom od 1.330 KM sa kojim je zaključen i kupoprodajni ugovor te mu predata sva potrebna investiciono-tehnička dokumentacija radi početka realizacije radova.

Uz primopredaju investiciono-tehničke dokumentacije, ugovor o kupoprodaji nekretnina su potpisali premijer BPK Goražde Emir Oković i direktor GPD „Drina“ Hajrudin Vlajčić, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i resorni ministar Slobodan Janković.

Na ovaj način, zvanično je omogućen početak izgradnje stambeno-poslovne zgrade Lamela H3 u Goraždu, čija izgradnja, kako je precizirano ugovorom, ne može trajati duže od 24 mjeseca, a subvencionirana cijena jednog kvadratnog metra novosagrađenog stambenog prostora iznosit će 1.025,74  KM/m2.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.