• OBJAVLJENO: 25.12.2017.
Pripreme za održavanje 30. redovne sjednice Skupštine BPK Goražde
Održana sjednica Ustavne i zakonodavno-pravne komisije

Ustavna i zakonodavno-pravna komisija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala sjednicu na kojoj su razmatrani materijali za predstojeću, 30. redovnu sjednicu Skupštine.

U okviru predloženog dnevnog reda, razmatrani su prijedlozi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u BPK Goražde i finansiranju BPK Goražde i Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde koji bi se trebali razmatrati po skraćenom postupku. Dato je mišljenje da postoji pravni osnov za donošenje ovih zakona, kao i nadležnost Skupštine da, uz obrazloženje pojedinačnih pravnih rješenja, odlučuje o ovim pitanjima.

Kada je u pitanju Nacrt budžeta i Nacrt zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2018. godinu, Komisija je predložila Skupštini da utvrdi ove nacrte i uputi ih u proceduru javnih rasprava.

Komisija je razmatrala i predloženi Nacrt zakona o turizmu BPK Goražde, te je Skupštini također predloženo da utvrdi ovaj nacrt i uputi ga u proceduru javnih rasprava.

Ustavna i zakonodavno-pravna komisija utvrdila je da postoji ustavni osnov za razmatranje Nacrta zakona o  izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu u odredbama Ustava BPK Goražde i Ustava  FBiH, pošto je to zakonska materija koja je u zajedničkoj nadležnosti federalne i kantonalne vlasti iz Poglavlja III član 2. Ustava FBiH. S tim u vezi, Skupštini je predloženo da prihvati mišljenje resornog ministarstva na ovaj zakon.

Na dnevnom redu sjednice našli su se i prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan i izvršenje Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje za 2018. godinu o kojima bi se Skupština trebala izjasniti na sutrašnjoj sjednici.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.