• OBJAVLJENO: 27.04.2005.
Na skupu u Vitkovićima radnici “ Azota” podsjetili one koji su to zaboravili da su već dvije godine u štrajku
Neizvjestan kraj dugogodišnje agonije!

vitkovici3_org

Stupanjem u generalni štrajk, 25. aprila 2003. godine, radnici bivše HI “Azot” iz Vitkovića krenuli su na dug i trnovit put do konačne pravde i ostvarenja svojih radničkih prava, koja su prilikom privatizacije njihovih preduzeća grubo povrijeđena.

Druga godišnjica štrajka bila je povod da se ovog datuma u Vitkovićima, u napuštenom zdanju bivšeg motela “Azot”, ponovo okupe radnici ovog nekadašnjeg goraždanskog hemijskog giganta- da rezimiraju učinjeno i dogovore se o tome šta dalje.
Ovom skupu su, pored radnika i predstavnika njihovog Štrajkačkog odbora, prisustvovali i predsjednica granskog Sindikata hemije i nemetala Kata Iveljić, predsjednik Glavnog odbora Saveza sindikata BPK Goražde Đemo Kazagić, Premijer BPK Goražde mr. Salko Obhođaš sa saradnicima, te direktor PIO-MIO Filijala u Goraždu Nezir Ušanović i direktor Agencije za privatizaciju Husein Bijedić.

Od duge hronologije događanja oko “slučaja Azot” i štrajka kojim su radnici spriječili neviđenu pljačku imovine preduzeća vrijednu 50 miliona maraka, izdvojićemo onu najbitniju- Vlada BPK Goražde, odnosno njeno Ministarstvo za privredu, poslije niza neuspješnih pregovora sindikata radnika sa vlasnicima preduzeća privatiziranih javnim upisom dionica, te nalaza finansijske policije, donijela je 30.01.2004.godine rješenja kojim se poništavaju rješenja Agencije za privatizaciju o privatizaciji četiri privredna subjekta nastala transformacijom nekadašnjeg “Azota”: “Malotonažna hemija”, “Bazna hemija”, Motel “Bazeni” i Štamparija Vitkovići.
Zbog tužbe dioničara ovaj spor trenutno se nalazi se na Kantonalnom sudu u Sarajevu, jer su ,u međuvremenu, sudije Kantonalnog suda u Goraždu, zbog sukoba interesa, izuzete iz čitavog procesa.

vitkovici1_org
Od tada, do danas, čekaju se presude Kantonalnog suda u Sarajevu kako bi se konačno stavila tačka na slučaj “AZOT”.
O ubrzanju ovog procesa, kao i o daljim aktivnostima, razgovarano je na skupu u Vitkovićima.

Predstavnici Štrajkačkog odbora radnika “Azota” i sami radnici pohvalili su ,ovom prilikom, angažovanje Premijera Obhođaša i Vlade kantona na konačnom rješavanju ovog gorućeg problema od kojeg zavisi dalja egzistencija njih i njihovih porodica.

“Vlada BPK-a Goražde učinila je presudan korak kada je stala u zaštitu radnika-“ posebno je naglašeno, kao i to da od nje očekuju dalju podršku na putu ka konačnom cilju.

U jednom su odlučni- pod svaku cijenu zaštitiće imovinu svojih preduzeća i neće odustati od svojih potraživanja, koja datiraju još od 1999.godine. U tome, prema riječima predsjednice granskog Sindikata hemije i nemetala Kate Iveljić imaju i punu podršku ovog sindikata, kao i Saveza samostalnog sindikata Federacije BiH, na čelu sa Edhemom Biberom.

Na kraju skupa, dogovoreno je da se još jednom uputi zamolnica predsjednici Kantonalnog suda u Sarajevu da ubrza konačno donošenje rješenja u ovom sporu, a ako se to ne dogodi do 25. maja, radnici su odlučni da se tog datuma svi nađu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

vitkovici4_org

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.