• OBJAVLJENO: 27.04.2005.
Ambasadorka Republike Turske u BiH Melek Sina Baydur posjetila BPK Goražde
Pored kulturne i ekonomska saradnja

Turska_delegacija3_org

Po drugi put za vrlo kratko vrijeme, ambasadorka Republike Turske u našoj zemlji Melek Sina Baydur, sa predstavnicima Uprave za saradnju i razvoj Vlade Turske, boravila je na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Svoju zahvalnost na ovoj posebnoj pažnji, tom prilikom iskazali su premijer BPK Goražde mr. Salko Obhođaš i načelnici općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača: Mustafa Kurtović, Zijad Kunovac i Asim Zec.

Na prijemu u kabinetu premijera Obhođaša, najviši zvaničnici kantonalne i općinskih vlasti upoznali su njenu ekselenciju Baydur sa rezultatima nedavne posjete Turskoj, te ostvarenim mnogobrojnim kontaktima i dogovorenoj saradnji sa gradonačelnicima općina s kojim su općina Goražde i Bosansko-podrinjski kanton Goražde potpisali povelje o bratimljenju.

Riječi zahvalnosti iskazane su i Vladi Republike Turske, koja je posredstvom svoje Uprave za saradnju i razvoj, (TIKA) finansirala projekt buduće goraždanske gradske tržnice-pijace, kao i njenom predstavniku Davutu Nurileru, koji se, takođe, nalazio u visokoj delegaciji Ambasade Republike Turske. Projekt pijace koštao je 25.000 dolara, a pomoć TIKE izvjesna je i prilikom njegove skore realizacije.

Turska_deleg.

Povod posjete ambasadorke Baydur je otvaranje izložbe radova studenata Fakulteta likovne umjetnosti Univerziteta u Sakaryji, koju je za ovu priliku pripremila docent fakulteta Hulija Doru. Prva postavka ove veoma zanimljive i vrijedne izložbe bila je u Sarajevu, a nakon toga, imali su je priliku vidjeti i građani Tuzle, Mostara, a do 30. aprila to je omogućeno i građanima Goražda . Uz turske prijatelje, na izložbi su predstavljeni i ručni radovi članica Udruženja “Žene za žene Internacional” iz Goražda.

“ Ovom promocijom kulturne saradnje, otvaramo mogućnost i za saradnju na ekonomskom planu,”- izjavila je ambasadorka Republike Turske u BiH, koja je, ovom prilikom, pozvala premijera kantona, načelnike općina, kao i sve građane Goražda da posjete II Sajam turskih izvoznih proizvoda koji će se od 06. do 09. maja ove godine održati u sarajevskoj Skenderiji.

Turska_delegacija6_org

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.