• OBJAVLJENO: 25.04.2018.
Posjeta regionalne direktorice i direktora DVV Internationala – Ureda za BiH
Najavljena podrška DVV International-a u implementaciji Strategije obrazovanja odraslih BPK Goražde

Regionalna direktorica DVV Internationala za jugoistočnu Evropu, Kavkaz i Tursku Maja Avramovska, u okviru svoje prve službene posjete Uredu DVV Internationala u BiH, posjetila je Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Ovom prilikom održan je sastanak s premijerom BPK- a Goražde Emirom Okovićem i ministrom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damirom Žugom, kojem je prisustvovao i direktor DVV International-a za BiH Emir Avdagić.

Cilj posjete bili su razgovori o dosadašnjoj saradnji DVV Internationala i resornog ministarstva u oblasti obrazovanja odraslih na području BPK Goražde, s akcentom na pruženu podršku ovog instituta razvoju sistema obrazovanja odraslih Bosansko-podrinjskom kantonu i mogućnost saradnje u okviru nove projektne faze 2019-2021. godina.

Regionalna direktorica Maja Avramovska istakla je da je DVV International podržan od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Federalne Republike Njemačke te da, u više zemalja svijeta koje su u tranziciji ili razvojnom procesu, pomaže u jačanju strukture obrazovanja i stvaranju sistema za obrazovanje odraslih.

– Naša kancelarija u Sarajevu od 2002. godine naporno radi na razvijanju sistema, posebno kreiranju politika i strategija u oblasti obrazovanja odraslih, tako da je to dio našeg posla na kojem smo zajedno sa vašim kantonom intenzivno radili – kazala je Avramovska.

Ona je ujedno podsjetila na najvažnije dokumente u segmentu obrazovanja odraslih koji su do sada usvojeni na području BPK Goražde, te istakla da se radi o veoma kvalitetnim dokumentima koji se koriste kao primjer dobre prakse u zemljama regiona.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga izrazio je zadovoljstvo svim onim što je do sada postignuto u segmentu obrazovanja odraslih na području ovog kantona.

– Donijeli smo Zakon o obrazovanju odraslih, a nakon toga sedam podzakonskih akata i pravilnika. Pravilnik na koji smo najviše ponosni je Pravilnik za hitne potrebe tržišta rada preko kojeg smo omogućili sa Službom za zapošljavanje, našom Srednjom stručnom školom i Srednjom tehničkom školom dokvalifikaciju, obuku i prekvalifikaciju velikog broja radnika i omogućili im zapošljavanje u velikim privrednim subjektima na prostoru našeg kantona – kazao je ministar Žuga.

On se ovom prilikom osvrnuo i na Strategiju obrazovanja odraslih BPK Goražde koja bi se uskoro trebala naći u proceduri usvajanja. Uz podsjećanje da je na pripremi strategije radio ALDI Goražde u saradnji s resornim ministarstvom, kao i značajan doprinos DVV International-a u ovom procesu, resorni ministar je izrazio očekivanja da će se ova strategija naći u proceduri usvajanja polovinom maja, kako bi implementacija Akcionog plana u okviru ove strategije mogla započeti već u julu ove godine.

Direktor DVV Ureda za BiH iskazao je sve pohvale Bosansko-podrinjskom kantonu na zakonskom uređenju oblasti obrazovanja odraslih i pripremljenoj strategiji u ovoj oblasti bez koje, kako je istaknuto, neće biti moguće ostvariti napredak u povezivanju obrazovanja s tržištem rada.

On je ukazao na postojanje veoma dobre saradnje između ovog njemačkog Instituta i kantonalnog Ministarstva obrazovanja koja traje već duže od pet godina te kazao da će DVV International u naredne tri godine nastojati dati svoju podršku u implementaciji Strategije obrazovanja odraslih u BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.