• OBJAVLJENO: 27.04.2018.
Sjednica Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Usvojen Program obilježavanja manifestacije “Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde”

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici usvojila je Program obilježavanja manifestacije „Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu za 2018.godinu“ te odobrila Finansijski plan za njegovu realizaciju.

Ova manifestacija, kako je istaknuto, počinje 4.maja, na dan kada je agresor izvršio napad na Goražde, ali to je i dan koji simbolizuje hrabrost i herojstvo branilaca, zahvaljujući kojem je Goražde ostao jedini slobodan grad na Drini.

Centralna manifestacija održaće se na spomen obilježju „Goraže-grad heroj svojim braniocima“, 4.maja u 10 sati, gdje će uz polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim braniocima, o značaju dana otpora govoriti ratni komandanti i neki od sudionika tih sudbonosnih dana.

Vlada je na ovoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za  privredu, odobrila još tri ugovora između BBI Banke i privrednih društava o dugoročnom finansijskom partnerstvu, uz subvencioniranje dijela profitne marže.

Povoljna kreditna sredstva, u ukupnom iznosu od 1.574.000 KM, ova će privredna društva iskoristiti za nabavku potrebne opreme, odnosno teretnog vozila.

Ministrici za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i zbjeglice Vlada je dala saglasnost za potpisivanje ugovora o donaciji sa Crvenim križom i Gradom Goražde, kojim su regulisana međusobna prava i obaveze, a u vezi uvoza, prijema i distribucije medicinske opreme donirane od strane njemačkih eurobajkera za potrebe Kantonalne bolnice Goražde i domove zdravlja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Vlada je odobrila mjesečnu tranšu Sportskom savezu BPK Goražde u iznosu od 5.516 KM koja se odnosi na korištenje sportskih objekata za pripreme i takmičenja klubova i saveza.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport dobio je podršku Vlade da se preusmjeravanjem sredstava sa određenih ekonomskih kodova obezbijede dodatna novčana sredstva za isplatu studentskih stipendija.

Takođe, odobrena su i novčana sredstva nosiocima sportskih djelatnosti na nivou BPK za dodatne programe.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.