• OBJAVLJENO: 23.05.2018.
Zaključak Vlade BPK-a bit će upućen prema Vladi FBiH i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBIH
Traži se da se neraspoređena dobit privrednog društva „Ginex“ d.d. usmjeri u daljnja investiciona ulaganja u ovom privrednom subjektu

Na  danas održanoj sjednici, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je zaključak kojim je od Vlade Federacije BiH i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH zatraženo da ostvarenu neraspoređenu dobit privrednog društva „Ginex“ d.d. Goražde usmjeri u investiciona  ulaganja u ovom privrednom subjektu,  što bi, kako je istaknuto, stvorilo pozitivne efekte na ukupnu situaciju na području Bosansko-podrinjskog kantona.

Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, poslovanje privrednog subjekta „Ginex“ d.d. Goražde, koje je u većinskom vlasništvu FBiH, jedan je od osnovnih generatora razvoja na ovom području i značajno utiče, kako na povećanje proizvodnje i smanjenje nezaposlenosti, tako i na ukupno stanje u ovom kantonu.

S tim u vezi, on je istakao da su pitanja koja se tiču privrednog razvoja i poslovanja privrednih društava na području BPK Goražde jedan od prioriteta rada Vlade u ovoj godini te je ukazano na poseban  značaj namjenske industrije i preduzeća „Ginex“ za cjelokupnu privredu u BPK Goražde.

„Cijenimo da bi u narednim godinama bilo izuzetno značajno da se investicijski ciklus unutar tog privrednog subjekta pokrene, odnosno da se obnovi. Znamo da ima dovoljno prostora i kapaciteta, odobrenih programa za nove investicije, te iz tog razloga smatram da bi ona sredstva koja nastanu unutar jednog kantona  trebala biti iskorištena na ovakav način. Znamo da je od 2016. godine, po sličnom principu, ostvarena određena investicija u proizvodnim pogonima preduzeća „Ginex“ d.d.  i to je rezultiralo značajnim povećanjem zaposlenosti i smanjenjenjem nezaposlenosti. Mislim da je ovo obostrano korisno za Federaciju i BPK Goražde,  a kakvo je opredjeljenje Vlade FBiH, ostaje nam da vidimo“- kazao je premijer Emir Oković.

On je ujedno dodao da najveću perspektivu daljeg razvoja BPK Goražde u svim segmentima čini rast privrednih aktivnosti i ostvarivanje pozitivnih rezultata u ovom segmentu, što direktno utiče na budžet, standard života i zadržavanje stanovništva na ovim prostorima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.