• OBJAVLJENO: 31.05.2018.
Saradnja na Projektu integrisanog lokalnog razvoja
Održan sastanak predstavnika Ambasade Švicarske i UNDP-a s premijerom i predstavnicima Kantonalnog odbora za razvoj

U okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) koji se realizuje kao zajednička inicijativa Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH, u Goraždu je održan sastanak između predstavnika Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Švicarske Ambasade u Sarajevu, Projekta integrisanog lokalnog razvoja, te predstavnika Kantonalnog odbora za razvoj i jedinice za upravljanje razvojem.

Uz predstavnike BPK Goražde, predvođene premijerom Emirom Okovićem, sastanku su prisustvovale i predstavnice Ambasade Švicarske u BiH Dimka Stantchev Skie, savjetnica za politike i Alma Zukorlić, programska službenica te predstavnici UNDP-a BiH Aida Laković-Hošo, voditeljica ILDP projekta i Nasir Nalić, saradnik za izgradnju kapaciteta.

Cilj posjete bio je upoznavanje predstavnika Ambasade Švicarske i UNDP-a s aktivnostima upravljanja razvojem na području BPK Goražde te podrškom ILDP-a  u sklopu toga. Također, razgovarano je o mogućnostima daljnje saradnje i podrške u okviru koje bi bili realizovani i novi projekti.

Premijer Emir Oković istakao je veoma dobra saradnju s Ambasadom Švicarske i UNDP-om, kao i zadovoljstvo do sada postignutim rezultatima na Projektu lokalnog integrisanog razvoja. Imajući u vidu značaj ovog projekta za BPK Goražde, premijer je izrazio nadu da će se ova saradnja uspješno nastaviti i u budućem periodu.

Ovom prilikom istaknuto je da je u okviru Projekta integrisanog lokalnog razvoja prije dvije godine urađena i usvojena Strategija razvoja BPK Goražde za period 2016-2020. godina kao ključni strateško-planski dokument koji daje smjernice razvoja BPK Goražde i koji, osim društvene i ekonomske sfere, obuhvata i druge važne segmente poput zaštite i unaprjeđenja okoliša i prostornog planiranja.

Treba napomenuti da je u okviru ove saradnje, kroz Projekat zelenog ekonomskog razvoja, na području BPK Goražde do sada realizovan značajan broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, a planirano je da se saradnja na ovim i drugim sličnim projektima nastavi i ubuduće.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.