• OBJAVLJENO: 16.06.2018.
Predstavnici Vlade BPK predvođeni premijerom Emirom Okovićem učestvovali u obilježavanju Dana šehida
Čuvamo sjećanja na najmilije i na branitelje pale u odbrani domovine

Polaganjem cvijeća pred spomen-obilježje Goražde, grad heroj, svojim braniocima i posjetama šehidskim mezarjima Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke Dan šehida obilježava se i u Goraždu.

Inače, u danima Bajrama Goraždani u većem broju posjećuju mezarja, čuvajući sjećanja na svoje najmilije i na branitelje pale u odbrani domovine.

IZ u BiH nastavit će čuvati tradiciju Dana šehida, kazao nam je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

– Možda bismo mogli ostvariti i ojačati saradnju s asocijacijama mladih. U svakom slučaju, u atletici imate kratke staze i imate maratonce, a mi ćemo nastaviti biti maratonci – kazao nam je Pitić.

– Ne možete imati ovakav društveni ambijent kakav smo mi napravili, a od mladih ljudi tražiti nešto sasvim drugo. Njima se nudi ovo što im se nudi. Da bi mladi razumjeli te vrijednosti, njima se one moraju ponuditi. Teško je u ovom društvenom hršumu pronaći uopće nešto što je vrijednost. Onog trenutka kad društveni ambijent bude imao potrebu da cijeni ovo, a ne da cijeni ništa, što uglavnom danas cijenimo, onda će biti drugačije – pojasnio je Pitić.

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo. Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

U okviru obilježavanja Dana šehida, pored obilaska šehidskih mezarja i polaganja cvijeća na spomen obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, u Kajserija džamiji proučena je hatma i dova šehidima Bosne i Hercegovine.

www.bpkg.gov.ba/Avaz

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.