• OBJAVLJENO: 20.06.2018.
Uz podršku Vlade, Ministarstva za privredu BPK Goražde i općine Foča u FBiH
Obezbijeđen sistem za navodnjavanje poljoprivrednim proizvođačima u Ustikolini

Projekat  Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Ustikoline koju su podržali Vlada i  Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te općina Foča u FBiH, a koji se odnosi na uspostavu sistema za navodnjavanje poljoprivrednih gazdinstava u ovoj lokalnoj zajdnici je okončan. Svečanom puštanju u rad, pored premijera BPK Goražde Emira Okovića, prisustvovao je i ministar za privredu Anes Salman te načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

Vrijednost projekta je 7.000 KM, a trenutno sistem navodnjavanja koristi oko petnaest poljoprivrednih proizvođača. Tehnički sistem bi mogao podržati i više korisnika, uz mogućnost  postavljanja dodatnih cijevi za navodnjavanje.

„Ova lokalna zajednica prepoznatljiva je kako po poljoprivrednim proizvođačima, tako i poljoprivrednim manifestacijama. Na nivou Vlade cijenili smo da je ovaj projekat jako koristan, a u finansijskom smislu nije previše obiman. Siguran sam da će svim onim ljudima koji su uključeni u projekat biti od koristi što će na kraju unaprijediti ukupnu poljoprivrednu proizvodnju i opravdati njegovu realizaciju“- riječi su premijera BPK Goražde Emira Okovića.

Jedan od poljoprivrednih proizvođača Emir Dreca odlučio se na bavljenje poljoprivredom, ali mu je veliki problem predstavljao nedostatak vode, s obzirom da posjeduje plasteničku proizvodnju na kvadraturi od 1.500 metara kvadratnih. Kako ističe, ne postoji finansijska opravdanost kako bi za potrebe proizvodnje dnevno priuštio od deset do petnaest kubika vode. Voda je dovedena sa hidroelektrane Kosova, a prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača Sulja Drece, stavljena je u upotrebu registrovanim poljoprivrednim  gazdinstvima  koji postižu najbolje rezultate.

„Imajući u vidu značaj poljoprivredne proizvodnje na ovom području, mi ćemo nastojati i dalje da radimo na stvaranju boljih uslova i stvaranju povoljnijeg ambijenta za poljoprivredne proizvođače“- kazao je ovom prilikom ministar za privredu BPK Goražde Anes Salman.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.