• OBJAVLJENO: 22.06.2018.
Prema indeksu razvijenosti Bosansko-podrinjski kanton zadržao peto mjesto u Federaciji BiH
U 2017.godini indeks razvijenosti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde porastao na 95,1

Prema preliminarnom izvještaju Federalnog zavoda za programiranje razvoja pod nazivom „Socioekonomski pokazatelji po općinama FBiH u 2017.godini“, indeks razvijenosti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde porastao je na 95,1 , u odnosu 2016.godinu kada je iznosio 92,9.

U odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH, naš kanton se i u 2017.godini po indeksu razvijenosti zadržao na petom mjestu u Federaciji BiH, a od njega su razvijeniji Sarajevski, Zapadno-hercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Tuzlanski kanton.

Prema rangu razvijenosti Federacije BiH po općinama u 2017.godini, općina, odnosno Grad Goražde, nalazi se na 17. mjestu sa indeksom razvijenosti od 164,7. To je značajnije povećanje u odnosu na 2016.godinu kada se općina Goražde sa indeksom razvijenosti od 104,1 nalazila na 26.mjestu u Federaciji BiH.

Za razliku od Goražda, općine Pale i Foča u Federaciji BiH, nažalost, nalaze se pri dnu ove rang liste razvijenosti općina u FBiH.

U ovom dokumentu Federalnog zavoda za programiranje razvoja su obrađeni: gustina naseljenosti, nacionalna struktura stanovništva po popisu 1991. godine, stanovništvo u FBiH, radno aktivno stanovništvo, prirodni priraštaj, stepen zaposlenosti, stepen nezaposlenosti, nezaposlenost prema stepenu stručnog obrazovanja, nezaposlene žene prema stepenu stručnog obrazovanja, plaće, broj penzionera i iznos penzija, prosječne penzije, vanjskotrgovinska razmjena FBiH po općinama u 2015. godini, prihodi, poljoprivredna površina, oranice i bašte, šumsko zemljište, saobraćajna infrastruktura, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, zdravstvo i struktura poslovnih subjekata.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.