• OBJAVLJENO: 22.06.2018.
U Goraždu je danas okončan trodnevni sastanak  Mreže kantonalnih praktičara
Učesnici sastanka imali su priliku upoznati se s pripremama za implementaciju ciljeva održivog razvoja u BiH

Trodnevni sastanak Mreže kantonalnih praktičara svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine okončan je danas u Goraždu. Bila je ovo prilika da se učesnici sastanka upoznaju  s pripremama za implementaciju ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini te obavezama koje ima naša država, a o kojim je govorila rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu.

Predstavljene su najnovije informacije u smislu nekih globalnih obaveza koje Bosna i Hercegovina  prvenstveno ima  u kontekstu provedbe Agende 2030, uključujući ciljeve održivog razvoja te konkretne aktivnosti na svim nivoima vlasti.

Mi zaista cijeli niz godina u BiH radimo sa vlastima na različitim nivoima, uključujući i entitete i one niže razine na pitanjima koja se tiču strateškog planiranja i to uz pomoć i podršku naših kolega iz Švicarske. Jedan od važnih pomaka je nedavno usvajanje jednog sistematiziranog strateškog pristupa planiranja u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ovakvi sastanci daju mogućnost predstavnicima entitetskih vlasti da bolje razumiju koje su to potrebe, zabrinutosti i preporuke koje dolaze sa lokalnih razina ili obratno, jednostavno, da zajednički osiguraju odabrana opredjeljenja koja će biti  realna i provodiva. Podsjećanja radi, ciljevi održivog razvoja su jedna globalna agenda koju su podjednako prihvatile i one razvijene i one manje razvijene zemlje. Danas smo na sastanku u Goraždu imali priliku da čujemo nešto više  o iskustvima iz Švicarske i Njemačke, na koji način su oni pretočili ciljeve održivog razvoja u njihove lokalne planove“- riječi su Sezin Sinanoglu, rezidentne koordinatorice  Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovinini.

Model saradnje među praktičarima kantona i entiteta u Bosni i Hercegovini prenijet je iz Švicarske.

„Ovakav modalitet razmjene i saradnje koji postoji između praktičara u kantonu i entitetima zapravo rezultat  je jedne studijske posjete 2013.godine, u Švicarskoj i zaista mi je drago da možete takve modele primjeniti i ovdje, u BiH. Iste takve modalitete i mi imamo između kantona i savezne vlasti,  postoji takva jedna razmjena i diskusija, a Švicarska u julu mjesecu ove godine, u Njujorku treba da predstavi svoj izvještaj na jednom sastanku na visokoj razini povodom implementacije Agende do 2030.godine, tako da mislim da naredne godine kada  BiH bude predstavljala takav jedan izvještaj mi svakako možemo i sa svoje strane osigurati jednu vrstu razmjene i podrške u smislu toga šta je to što mi radimo i šta je to što mi možemo iskoristiti u BiH- istaknula je Dimka Stantchev Skele, viša savjetnica za socijalnu uključenost i upravu pri Švicarskoj ambasadi u BiH.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde napravio je značajan iskorak u pogledu strateškog planiranja, kazala je ovom prilikom koordinatorica Jedinice za razvoj i upravljanje BPK Goražde Aldijana Džananović, uzimajući u obzir nedavno objavljene rezultate strateškog planiranja i razvijenosti gdje je naš kanton, u odnosu na druge kantone u FBiH, zadržao petu poziciju, koju je zauzeo 2016.godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.