• OBJAVLJENO: 18.07.2018.
Sastanak resorne ministrice s predstavnicima sindikata i zdravstvenih ustanova
Iskazano zadovoljstvo dosadašnjom primjenom potpisanih kolektivnih ugovora u zdravstvu

S ciljem praćenja stanja koje se odnosi na primjenu potpisanih kolektivnih ugovora u zdravstvu,  u Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice održan je sastanak s predstavicima Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu i Sindikata doktora medicine i stomatologije u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Sastanku, koji je organizovan kako bi se sagledali dosadašnji rezultati u provođenju postignutih kolektivnih ugovora te razgovaralo o pripremama za donošenje novih kolektivnih ugovora, prisustvovali su i direktori svih zdravstvenih ustanova na području kantona, kao i predstavnici kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kako je istakla resorna ministrica Sabira Bešlija, i jedan i drugi sindikat iskazali su veliko zadovoljstvo implementacijom potpisanih ugovora te izrazili uvjerenje da će implementacija i preostalih obaveza iz ugovora teći u skladu s planiranom dinamikom.

– U petak ćemo imati presjek stanja koji će pripremiti Zavod zdravstvenog osiguranja i tada ćemo moći pristupiti finansijskoj analizi same implementacije kolektivnih granskih ugovora u prvih šest mjeseci, kao i onome što je planirano za narednu godinu – kazala je resorna ministrica.

Uz isticanje da implementacija važećih granskih ugovora za sada teče nesmetano i na zadovoljstvo svih potpisnika, te da se preuzete obaveze ispunjavaju u punom obimu, ona je također dodala da bi pregovori oko potpisivanja novih kolektivnih ugovora trebali započeti uskoro.

Ministrica Bešlija ovom prilikom je podsjetila da je potpisivanjem važećih kolektivnih ugovora u zdravstvu već došlo do određenih poboljšanja i povećanja plaća uposlenih.

– Bilo je povećanje satnice na 2,11 i to je, onako kako je bilo precizirano granskim kolektivnim ugovorom, ispoštovano. Također, bile su još dvije povišice u međuvremenu po istom osnovu, znači povećanje koeficijenata, tako da ono što je potpisano, stvarno se prati i smatram da su i jedna i druga strana zadovoljne i nadamo se, ovisno od finansijskih sredstava u samom Zavodu, da će se situacija i dalje razvijati u jednom pozitivnom ozračju – kazala je ona.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima stvaranja dodatnih ušteda u zdravstvu kroz potpisivanje povoljnijih ugovora sa određene zdravstvene usluge, kao i mogućnostima skraćivanja vremena koje se odnosi na liste čekanja na pojedine zdravstvene usluge.

– Razgovarali smo, obzirom da na pojedine usluge naši pacijenti čekaju i duže od šest mjeseci, da se opet radi na tome da iznađemo mogućnosti da se potpisuju ugovori gdje će naši pacijenti manje čekati na te usluge, jer, naravno, radi se o ljudskom životu i zdravlju – kazala je Bešlija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.