• OBJAVLJENO: 18.07.2018.
Sastanak resorne ministrice i Impelementacionog tima
Razgovarano o narednim aktivnostima na uspostavi Hemodijaliznog centra u Goraždu

U Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice održan je sastanak s predstavnicima Implementacionog tima imenovanog pri JZU Kantonalna bolnica Goražde radi provođenja aktivnosti na uspostavi Hemodijaliznog centra u Goraždu.

Nakon osvrta na ono što je do sada urađeno na realizaciji ovog projekta, resorna ministrica Sabira Bešlija istakla je važnost utvrđivanja plana narednih aktivnosti na uspostavi ovog centra.

U tom pogledu, iskazano je zadovoljstvo da su formiranjem Implementacionog tima, na čelu s direktorom Kantonalne bolnice u Goraždu doktorom Muedinom Siljadžićem, raspoređene odgovornosti i obaveze u vezi s osnivanjem Hemodijaliznog centra u Goraždu.

Iskazano je zadovoljstvo i konkretnim aktivnostima koje su do sada poduzete.

– Drago mi je da je tenderska procedura prema sistemu javnih nabavki pri kraju i da će se na narednom Upravnom odboru razmatrati koje bi osobe eventualno mogle da idu na edukaciju i u koji edukativni centar, obzirom da ćemo se, naravno, rukovoditi cijenom. Do sada smo zaprimili ponudu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Razmotrit ćemo i tu ponudu i čekamo i drugu iz Kliničkog centra iz Tuzle. Pretpostavljamo da će ova iz Tuzle biti povoljnija, ali ćemo preko Upravnog odbora i ovog tima razmotriti koja je najpovoljnija opcija za uspostavu Hemodijaliznog centra – kazala je ministrica Bešlija.

Ona je podsjetila da je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala saglasnost na projekat Hemodijaliznog centra, čija je vrijednost procijenjena na iznos od oko 280.000,00 KM te kazala da je na sastanku dogovoreno da Vlada, na prijedlog resornog ministarstva, u skupštinsku proceduru uputi prijedlog odluke o davanju saglasnosti premijeru za potpisivanje ugovora sa direktorom Kantonlane bolnice o dodjeli finansijskih sredstava za realizaciju ovog projekta.

Pomenuti su i planovi za stavljanje u funkciju trećeg sprata Kantonalne bolnice za potrebe budućeg Hemodijaliznog centra, koji, kako ističe ministrica, u potpunosti zadovoljava sve zahtjevane kriterije.

– Potrebne su određene građevinske intervencije kako bi se to uskladilo s Pravilnikom o pružanju hemodijaliznih usluga našim pacijentima – pojasnila je ministrica

Osim građevinskih radova i edukacije osoblja, potrebno je realizovati i niz drugih aktivnosti kako bi Hemodijalizni centar što prije bio stavljen u funkciju.

– Ima još dosta aktivnosti, uglavnom ove administrativne najduže traju, ali, kao čovjek i građanin ovog grada, moram reći da ne želim ni na koji način da se ovo obustavi, nego da zajednički, u koordinaciji sa svim učesnicima u ovom projektu stvarno uradimo sve da ovo vidi svjetlo dana – istakla je ministrica Bešlija.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.