• OBJAVLJENO: 23.07.2018.
Projekat Hemodijaliznog centra u Goraždu
Potrebno je definisati zakonske, administrativne i tehničke prepreke na uspostavi Hemodijaliznog centra

Na danas održanom sastaku kojem su prisustvovali premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, sekretar Vlade BPK Goražde i član Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH Emir Sijerčić te predsjednik Upravnog odbora Kantonalne bolnice Goražde Osman Subašić, razgovarano je o otklanjanju zakonskih, administrativnih i tehničkih prepreka na implementaciji projekta uspostave Hemodijaliznog centra u Goraždu.

Nakon analize trenutnog stanja, konstatovano je da je potrebno definisati i otkloniti sve prepreke u odnosu na nadograđeni spart Kantonalne bolnice u Goraždu i ugovor sa TIKA-om koja je donirala sredstva za nadogradnju trećeg sprata na Kantonalnoj bolnici. Takođe, zaključeno je da je potrebno izvršiti prilagođavanje djelatnosti, što podrazumijeva donošenje odluka zasnovanih na Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

U smislu prethodnih aktivnosti, istaknuto je da je potrebno uzrokovati i izvršiti analizu vode potrebne za dijalizu, te utvrditi alternativne načine napajanja električnom energijom i vodom za potrebe dijalize.

Nakon realizacije ovih pripremnih aktivnosti, konstatovano je da je potrebno sačiniti procjenu vrijednosti uspostave Hemodijaliznog centra koja se odnosi na nabavku opreme, prilagođavanje objekata i edukacije kadra, što je preduslov za kandidovanje prijedloga ugovora za Vladu i Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kao neophodnog koraka za daljnje aktivnosti na ovom projektu.

Ocijenjeno je da je potrebno pribaviti i mišljenje  Zavoda za javno zdravstvo shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Još jednom je povrđen značaj ovog projekta za Bosansko-podrinjski kanton Goražde i potreba da se on implementira u što kraćem roku, uvažavajući zakonom predviđene obaveze.

Današnjem sastanku nije prisustvovala ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.