• OBJAVLJENO: 23.08.2018.
Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK Goražde
Uposlenici Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde dobili svoj prvi kolektivni ugovor

Ministar unutrašnjih poslova  Nijaz Musić i predsjednik Sindikata policijskih službenika BPK Goražde Amir Dedović danas su potpisali Kolektivni ugovor za uposlenike Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde.

Prema riječima ministra Musića, do potpisivanja kolektivnog ugovora došlo je nakon godinu dana pregovaranja sa sindikatom.

– Ono što slobodno smijem reći je da je kolektivni ugovor kompromis s jedne strane između finansijskih mogućnosti kantona i, s druge strane, zahtjeva sindikata. S moje strane, a ja vjerujem i sa strane sindikata, možemo biti itekako zadovoljni, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je ovo prvi kolektivni ugovor od uspostavljanja ministarstva, dakle u 22 godine – kazao je ministar Nijaz Musić.

Ovaj kolektivni ugovor, na koji je saglasnost dala Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, donosi određena poboljšanja za uposlenike.

– Imamo jedno usklađivanje, odnosno blago povećanje kad je u pitanju minuli rad sa 0,5 posto na 0,6 posto, imamo povećanje od 5 posto za noćni rad, povećanje od 5 posto za prekovremeni rad, povećanje od 10 posto za posebne uvjete rada, veći broj benefita kad je u pitanju trajanje godišnjih odmora, itd. U principu, možemo biti zadovoljni i ovaj kolektivni ugovor je samo polazna osnova za nastavak priče, a to je donošenje Uredbe o koeficijentima – kazao je resorni ministar.

Kolektivni ugovor, kako je istaknuto, je od ogromnog značaja za sve uposlenike Ministarstva.

– Mi smo, u jednom iscrpnom socijalnom dijalogu koji je trajao preko godinu dana, došli do jednog kolektivnog ugovora koji je bio prihvatljiv za obje strane potpisnice odnosno oba socijalna partnera i ovo je jedan kolektivni ugovor koji je zaista pokazao da se jednim strpljivim kolektivnim pregovaranjem, uz obostrano uvažavanje socijalnih partnera, može doći do određenog rješenja koje će biti prihvatljivo i za jednu i za drugu stranu – kazao je predsjednik Sindikata policijskih službenika Dedović.

U skorije vrijeme očekuju se i dodatni efekti  potpisanog ugovora.

– Efekti tog kolektivnog ugovora bi se trebali podijeliti u dvije faze, a to je trenutna faza sa momentom potpisivanja kolektivnog ugovora gdje će doći do određenih poboljšanja materijalno-finansijske situacije uposlenih i druga faza je faza koja slijedi nakon potpisivanja kolektivnog ugovora, a to je utvrđivanje Prijedloga uredbe o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za uposlenike Ministarstva za unutrašnje poslove – kazao je Dedović.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.