• OBJAVLJENO: 23.08.2018.
Održana sjednica Ustavne i zakonodavno-pravne komisije Skupštine BPK Goražde
Razmatrani materijali za 32. redovnu sjednicu Skupštine BPK Goražde

Ustavna i zakonodavno-pravna komisija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na sjednici održanoj danas, razmatrala je materijale za 32. redovnu sjednicu Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Razmatrani su  prijedlozi  Amandmana  XLIX – LVII na Ustav  Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koji su upućeni u skupštinsku proceduru uz prijedlog da se prethodno upute u javnu raspravu koju bi u svim lokalnim zajednicama u sastavu BPK Goražde trebali sprovesti Ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose i Ustavna i zakonodavno-pravna komisija Skupštine.

Razmatran je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde čiji je predlagač Vlada BPK Goražde, a koji bi se trebao razmatrati po skraćenom postupku. Donesen je zaključak kojim je utvrđeno da postoji pravni osnov za donošenje Zakona u smislu nadležnosti Skupštine da odlučuje o ovim pitanjima.

Na sjednici je razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde predlagača poslanika Suada Došla, koji bi se također trebao razmatrati po skraćenom postupku. Usvojenim zaključkom je definisano da će se rasprava o pojednostima obaviti na sutrašnjoj sjednici, na koju će  biti pozvan i predlagač..

Na dnevnom redu našao se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama u skraćenom postupku. Kada je riječ o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2018.godinu, predloženo je da se rasprava o pojedinostima obavi na sutrašnjoj sjednici Skupštine.

U okviru tačke pod kojom je razmatran Nacrt zakona o unaprijeđenju lokalnog poslovanja BPK Goražde, Komisija je donijela zaključak kojim se predlaže Skupštini da ovaj nacrt uputi u javnu raspravu.

Ustavna i zakonodavno-pravna komisija također je razmatrala Prijedlog odluke o oslobađanju obaveza vraćanja strudenstskih kredita, Prijedlog odluke o usvajnju Studije sa programom razvoja informacionog sistema za upravljanje otpadom na području BPK Goražde, Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih materija, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti premijeru BPK Goražde za potpisivanje Ugovora o korištenju sredstava za sufinansiranje projekta „Rekonstrukcija i asfaltiranje putnog pravca Sadba-Krtjanovići“ te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti premijeru za potpisivanje Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza na nekretninama u Rasadniku sa Gradom Goraždom. Rasprava o pojednostima će se obaviti na sutrašnjoj sjednici.

Razmatran je i Prijedlog odluke o ustupanju na privremeno korištenje objekata u vlasništvu BPK Goražde te prijedlozi Strategije obrazovanja odraslih BPK Goražde  “Obrazovanje za slijedeće doba“ za period 2018-2022.godina i Strategije razvoja poljoprivrede BPK Goražde za period 2018-2022. godina.

U vezi Mišljenja Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose na Nacrt strategije zapošljavanja Federacije BiH za period  2018-2021.godina, Komisija nije imala primjedbi te je svojim zaključkom predložila Skupštini da prihvati mišljenje resornog ministarstva.

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.