• OBJAVLJENO: 31.08.2018.
Susret premijera BPK Goražde i generalnog direktora OPEC Fonda
Nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH generalni direktor OPEC Fonda posjeto Ustikolinu, općina Foča (FBiH)

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković susreo se danas u Ustikolini, općina Foča (FBiH) s generalnim direktorom OPEC – Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleimanom Jasir Al-Herbishom.

Susret premijera i načelnika općine Foča (FBiH) Zijada Kunovca s generalnim direktorom OPEC Fonda Al-Herbishom upriličen je nakon njegovog jučerašnjeg sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem na kojem je, između ostalog, razgovarano o izgradnji brze ceste Goražde – Sarajevo.

Generalni direktor OPEC Fonda podsjetio je ovom prilikom na razloge svoje posjete Bosni i Hercegovini.

– Posjećujem vašu zemlju iz tri razloga. Prvi je da potpišem sporazum koji sam juče potpisao. Drugi je da posjetim neke projekte koje podržavamo i zato sam danas ovdje. Treći razlog je da potvrdim predanost moje institucije OFID-a – Međunarodnog fonda za razvoj za saradnju s cijelom zemljom, a pogotovo za ovo područje. Na ovom području imamo jedan projekt, projekt navodnjavanja, a planiramo u budućnosti imati i više. Mi dajemo prioritet projektima sa opskrbom vode u vašoj zemlji – pojasnio je Al-Herbish.

Akcenat razgovora bio je na Projektu brze ceste Goražde – Sarajevo, o kojem je jučer razgovarano i na sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

– Razgovarali smo o projektu kojeg ćemo predstaviti 19. septembra Odboru direktora u našoj organizaciji i raspravit ćemo o tom projektu.Taj projekt je definitivno na našem popisu. Dakle, nakon što prođe na predstavljanju na Vijeću direktora, nakon toga ćemo dobiti odobrenje za taj put i krenut ćemo s potpisivanjem ugovora – kazao je Al-Herbish.

Premijer Emir Oković iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom i onim što se moglo čuti o mogućnostima daljnje realizacije Projekta brze ceste.

– Izuzetno smo zadovoljni aktivnostim na realizaciji ovog projekta o kojem pričamo već duži vremenski period. Ono što je jako bitno razjasniti u čitavom ovom projektu jeste da je nakon odluke Vlade Federacije o izgradnji na nivou JP „Autoceste“ sam sistem izgradnje podijeljen na dva lota. Tu je LOT 1 koji podrazumijeva probijanje tunela i izradu primarne pregrade, a to su aktivnosti za koje je raspisan tender, za koje je izabran izvođač radova i gdje ćemo jako brzo doći do potpisivanja ugovora – kazao je premijer i pojasnio da bi do ovog trebalo doći nakon što isteknu žalbeni rokovi, a to je polovinom septembra.

Osiguranje pretpostavki za drugu fazu ovog projekta zahtjevat će pomoć državnog nivoa vlasti.

– Kad govorimo o LOT-u 2 koji podrazumijeva izgradnju trase i kompletiranja sekundarne obloge tunela, to su aktivnosti koje se dešavaju uz pomoć Vijeća ministara i predsjedavajućeg Vijeća koji je u Goraždu najavio takvu jednu saradnju. To je upravo prikupljanje sredstava za LOT 2, gdje je apliciran projekt prema OPEC Fondu i to je nešto što je otprilike prihvaćeno na tom nivou, gdje smo dobili pozitivne informacije od Vijeća ministara, tako da mi krajem septembra očekujemo Upravni odbor koji će donijeti odluku o prihvatljivosti tog kredita i onda na nivou BiH, na nivou vlada, ostaju te formalne pretpostavke da bi došlo do zaključivanja ugovora za ta sredstva i raspisivanje tendera za LOT 2, čime bi bila kompletirana ukupna ova trasa – pojasnio je premijer Oković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.