• OBJAVLJENO: 31.08.2018.
Riješen dugogodišnji problem stanovnika naselja Vran Potok
Zvanično otvoren rekonstruisani putni pravac Biserna – Vran Potok

Rekonstukcijom putnog pravca Biserna – Vran Potok riješen je dugogodišnji problem loše putne komunikacije za stanovnike naselja Vran Potok. Radovi su okončani, a svečanim presjecanjem vrpce ovaj putni pravac danas je i zvanično pušten u funkciju.

Svečanosti povodom završetka ovog projekta prisustvovale su brojne zvanice i delegacije među kojima i premijer BPK Goražde Emir Oković te delegacija OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) na čelu sa direktorom Suleimanom Jasir Al-Herbishom.

Vrijednost projekta je 399.834,00 KM, od čega je Grad Goražde finansirao sredstva u iznosu 224.834,00 dok je IFAD putem Ureda za koordinaciju projekta (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u projektu učestvovao sa 175.000,00 KM. Izvođač radova bila je firma „Okac“ d.o.o.

Uzimajući u obzir značaj rekonstrukcije ovog putnog pravca koja je veoma važna za život stanovnika Vran Potoka, Grad Goražde je dugi niz godina aplicirao prema višim nivoima vlasti sa projektom kojim bi se riješio ovaj problem.

„Sa IFAD-om  na ovom području implementiramo još nekoliko projekata a to je sekundarna vodovodna mreža za poljoprivredne proizvođače u Kodžaga polju, Ahmovićima i Hubjerima. Zatim, isti taj projekat se provodi na Cvilinu a ovih dana počinjemo sa još jednim projektom a to je asfaltiranje puta Brzača-Hrančići. Drago nam je da smo ovaj projekat realizovali na Vran Potoku, jer većina stanovništva se bavi poljoprivredom, a put je osnova jedne zajednice i ovo danas je za nas jedan veliki trenutak“- riječi su gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića.

O značaju ovog projekta i ulaganja u infrastrukturu govorio je i premijer BPK Goražde Emir Oković.

„Ono što trebamo da znamo jeste da su projekti ruralnog razvoja u određenom periodu bili u zastoju, a prije četiri godine taj posao je ponovo pokrenut putem IFAD-a i podržan sredstvima OFID-a. Na području BPK Goražde implementira se oko sedam projekata u vrijednosti oko dva miliona konvertibilnih maraka“ – kazao je on.

Neizmjeran doprinos ovom projektu dao je i direktor Ureda za koordinaciju projekta-PCU Halil Omanović koji je u svom obraćanju, pored čestitki na uspješno implementiranom projektu, ukazao na važnost razvoja ruralne infrastrukture.

U ime delegacije OFID-a prisutnima se obratio generalni direktor OFID-a Suleiman Jasir Al-Herbish.

„Mi u OFID-u vjerujemo da je ekonomska i socijalna dobit u ruralnim područjima preduvijet za državni napredak. Gradovi Foča u FBiH i Goražde su primjeri uspjeha postignutog u poljoprivrednom sektoru,  a od  2000. godine OFID je odobrio ukupan iznos od 21 milion američkih dolara za poljoprivredni sektor u BiH. Projekat razvoja ruralnog poslovanja je naša četvrta operacija, odnosno projekt u saradnji sa IFAD-om u ovoj zemlji. Kako smo pratili implementaciju ovog projekta, primjetili smo da su ispunjeni glavni razvojni ciljevi sa velikim uspjehom. U ovom projektu ponosni smo što smo doprinijeli postizanju ciljeva za održivi razvoj, kao što je sigurnost hrane a, iznad svega, postignuće cilja smanjenja siromaštva“ kazao je Al-Herbish.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.