• OBJAVLJENO: 26.09.2018.
Posjeta ministra za mlade, nauku, kulturu i sport Kantona Sarajevo
Najavljena podrška novim projektima u oblasti obrazovanja i mladih na području BPK Goražde

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je boravila delegacija Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo predvođena ministrom Elvirom Kazazovićem.

Na današnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, resornim ministrom Damirom Žugom i direktoricom Pedagoškog zavoda Dikom Makotom razgovarano je o projektima koje resorno ministarstvo Kantona Sarajevo podržava u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, kao i stanju i potrebama u oblastima obrazovanja, mladih i nauke na području ovog kantona.

Ministar Kazazović kazao je da ova posjeta predstavlja nastavak uspješne saradnje dvije vlade i dva resorna ministarstva u okviru koje je realizovan niz projekata u oblasti obrazovanja i mladih.

S tim u vezi, posebno je istaknut projekt uvođenja e-dnevnika u školama na području BPK Goražde koji bi se trebao početi realizovati uskoro, kao i projekt škole plivanja za učenike osnovnih škola čija realizacija će započeti ove školske godine.

– Cilj nam je da svi projekti koje mi implementiramo u Kantonu Sarajevo koji su direktno namijenjeni za učenike, a to su projekti škole skijanja, škole plivanja, škole planinarstva i besplatne škole u prirodi, mogu zajedno sa djecom iz Kantona Sarajevo koristiti i učenici iz škola Bosansko-podrinjskog kantona. Mislim da će ta saradnja polučiti značajne rezultate i da će povezati još više ova dva kantona – kazao je ovom prilikom ministar Kazazović.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga kazao je da se ova saradnja zasniva na Sporazumu o saradnji između vlada KS i BPK-a, kao i sporazuma o saradnji između resornih ministarstava dva kantona koja je do danas rezultirala realizacijom značajnog broja projekata na području BPK Goražde.

Na sastanku su dogovoreni i novi projekti.

– Ono što danas možemo specijalno da najavimo, nakon besplatne škole u prirodi koja je u našem kantonu obavezna već tri godine i koja je obavezna za učenike petih razreda, dogovorili smo, po uzoru na Kantona Sarajevo, da od ove školske godine svi učenici u četvrtom razredu moraju proći petodnevnu školu plivanja na Olimpijskom baznu na Otoci i sve te troškove snosit će Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo obrazovanja – kazao je ministar Žuga.

On je iskazao zahvalnost ministru Kazazoviću na dosadašnjoj saradnji te također najavio da bi obuka nastavnika u okviru projekta e-dnevnika trebala početi već u januaru 2019. godine.

Nakon sastanka, predstavnici Ministarstva obrazovanja, mladih i nauke KS na čelu s ministrom Elvirom Kazazovićem obišli su, u pratnji ministra Damira Žuge, srednje i osnovne škole u Goraždu te uručili određenu opremu koja će se u ovim školama koristiti u narednom periodu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.