• OBJAVLJENO: 28.09.2018.
Poljoprivredne manifestacije u Bosansko-podirnjskom kantonu Goražde
U općini Foča u FBiH otvoren 14. sajam zdrave hrane

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde početkom jeseni organiziraju se poljoprivredni sajmovi, a prvi od njih je Sajam zdrave hrane u općini Foča u FBiH.
Današnjoj svečanosti otvaranja Sajma zdrave hrane u Ustikolini prisustvovao je veliki broj gostiju, među kojima su bili i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođeni predsjedavajućom Skupštine BPK Goražde Aidom Obućom i premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem, koji je i zvanično otvorio današnji sajam.

– Općina Foča u FBiH i lokalni poljoprivredni proizovođači postali su, u svojoj preradi i onome što rade, prepoznatljivi u BiH i Federaciji. Znamo da se proizvodi sa ovog područja  nalaze u najvećim trgovačkim centrima u BiH. Poznato je da su proizvodi MPI „Ustikolina“ jako zastupljeni u glavnom gradu, da su prisutni i u državnim institucijama.Ponosni smo na sve što se radi ovdje i Vlada BPK Goražde će uvijek stajati uz ovakve manifestacije – istakao je premijer u svom obraćanju.

Ministar za privredu Anes Salman uputio je čestitke organizatorima sajma i svim izlagačima.
– Drago mi je da poljoprivredni proizvođači vrijedno rade i vide perspektivu u ovome i mislim da, u ovom dijelu, treba da se trudimo kolektivno da osiguramo uslove za nastavak subvencija za poljoprivredne proizvođače jer Ustikolina za to ima zaista odlične preduslove – kazao je resorni ministar.

U ime domaćina sajma, gostima se obratio načelnik općine Foča (FBiH) Zijad Kunovac.
– Drago mi je što se već 14 godina okupljamo na ovom platou i ukazujemo da na prostoru naše lokalne zajednice i regije postoje vrijedni ljudi koji  svojim radom mogu da doprinesu poboljšanju budžeta svojih porodica i kvalitetu života svog stanovništva. Sve ove godine nisu male da bi se stvorio brend naše lokalne zajednice. Drago mi je što su danas izlagači svojim radom pokazali da, iako je bila kišna ova godina i nije bilo voća na ovom kraju, uspjeli su da proizvedu svoje proizvode i da ih danas ponude vama na svojim tezgama – riječi su načelnika općine.

Ovom prilikom uručene su i zahvalnice sponzorima sajma. Zahvalnice su dodijeljene Vladi BPK Goražde, Gradu Goražde, BH Telecomu – Direkcija Goražde, firmi „Okac“ d.o.o. Goražde, Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“ Goražde, Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, dr. Neziru Tanoviću i  prof.dr Omeru Kurtoviću, dok je predsjednica Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Suada Bećirbašić zahvalnicu uručila načelniku Zijadu Kunovcu.

Na otvaranju sajma govorio je i dr Nezir Tanović te kazao da poljoprivredni proizvodi iz Ustikoline s pravom mogu nositi epitet najkvalitetnijih prehrambenih proizvoda, ne samo u BiH, već i šire.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.