• OBJAVLJENO: 09.10.2018.
Obilježena 23.godišnjica pogibije ratnog komandanta Zaima Imamovića
Počast legendarnom komandantu odali i predstavnici Vlade BPK Goražde
U haremu Alipašine džamije u Sarajevu danas je učenjem Ja'sina i polaganjem cvijeća na mezar ratnog komandanta i dobitnika “Zlatnog ljiljana” Zaima Imamovića obilježena 23. godišnjica njegove pogibije.

Počast su odali saborci, porodica i prijatelji Imamovića kao i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona, Kantona Sarajevo i općina.

Delegaciju Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvodio je premijer Emir Oković, sa ministrima za boračka pitanja, obrazovanje i privredu, Enizom Halilovićem, Damirom Žugom i Anesom Salmanom.

Zaim Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prijevoja Rogoj, samo nekoliko dana prije uspostave mira u Bosni i Hercegovini.

Dao je herojski doprinos oružanom otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Obavljao je u činu majora dužnost komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH.

Bio je jedan od organizatora operacije kodnog naziva “Krug”, izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođen grad Goražde i čitava teritorija ove općine, te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.
Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

– Ono što je karakteristika Zaima Imamovića i njegovih saboraca je što su oni branili i odbranili BiH od agresije. Mlade generacije trebaju znati te vrijednosti za koje su se oni borili, a plodove te borbe mi danas uživamo – kazao je Denis Imamović, Zaimov sin.

Poruka sa današnjeg skupa sjećanja na komandanta Zaima Imamovića je da tekovine za koje su se borili su odbrana BiH, pravda, ravnopravnost i sloboda svih građana BiH, a očuvanje tih tekovina je zadaća svih.

U Goraždu će sutra biti položen kamen temeljac za spomen obilježje komandantu Zaimu Imamoviću.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.