• OBJAVLJENO: 20.05.2005.
Pred 44. smotru naučno-tehničkog stvaralaštva mladih BiH, 19.05.2005.godine održana posljednja press konferencija
Uspješno završene i posljednje pripreme

“Goražde spremno i sa dobrodošlicom dočekuje mlade tehničare iz Bosne i Hercegovine, učesnike 44. smotre naučno-tehničkog stvaralaštva mladih BiH” – ocjena je sa posljednje press konferencije na kojoj su o ovim pripremama govorili predsjednik Organizacionog odbora 44. smotre, Premijer kantona Salko Obhođaš, podpredsjednik Odbora, kantonalni ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Osman Somun, predsjednik Saveza za naučno-tehnički odgoj mladih BiH Muhamed Suljić i predsjednik Operativnog štaba Smotre, predsjednik Udruženja tehničke kulture BPK-a Goražde Murto Horo.

Na pripremama ove smotre u proteklom periodu radila su dva operativna štaba u Sarajevu i Goraždu sa 12 organizacionih komisija . Svoje učešće prijavilo je 27 ekipa sa 345 takmičara, a sa demostratorima, taj broj biće oko 400 učenika. Tu je i 100 mentora, nastavnika- vođa ekipa, kao i 80 –tak ljudi u različitim komisijama, među kojima su i 22 ocjenjivačke komisije. Takmičenje se odvijati ekipno i pojedinačno u 57 različitih disciplina.

“Cifra od 600 učesnika ove smotre koji će u naredna tri dana boraviti u Goraždu, govori da su smotre naučno-tehničkog stvaralaštva najmasovnije i najorganizovanije manifestacije u oblasti odgoja i obrazovanja-“ kazao je predsjednik Saveza za naučno-tehnički odgoj mladih BiH Muhamed Suljić, koji je izrazio zahvalnost Organizacionom odboru ove smotre na odličnoj organizaciji, kao i Vladi kantona na značajnoj materijalnoj i svakoj drugoj podršci.

Posebnu zahvalnost učesnici ove press konferencije izrazili su predsjedniku sarajevskog Operativnog štaba i sekretaru Saveza Ešrefu Korjeniću, za kojeg su kazali da je alfa i omega ove smotre, bez čije odlične organizacije i dugogodišnjeg iskustva ne bi uradili ovo što je do sad urađeno.

Riječi zahvalnosti upućene su učenicima i roditeljima osnovnih škola “Fahro Baščelija” i “Husein ef. Đozo”, kao i Nastavno-regrutnom centru Vojske Federacije BiH koji su se pobrinuli za smještaj i ugodan boravak gostiju.

Ovom prilikom predsjednik Organizacionog odbora, premijer Obhođaš pozvao je sve građane da svojim prisustvom uveličaju svečano otvaranje 44. smotre naučno-tehničkog stvaralaštva mladih koje će se održati u subotu, 21.05. 2005. godine u Sportskoj dvorani “Mirsad Hurić” sa početkom u 11,00 sati., te da proprate raznovrsne sadržaje i takmičenja mladih tehničara koja počinju u petak, a završavaju u nedjelju 22.05. kada će biti proglašeni pobjednici i uručena priznanja.

Posljednja slična smotra održana je u Goraždu daleke 1967. godine . Ovaj grad nekada je bio centar tehničke kulture, a goraždanski tehničari pobjednici i nosioci raznih priznanja iz ove oblasti.

Uz sjećanja na prošla vremena, ovom svojevrsnom promocijom tehničke kulture, Goraždani otvorena srca i široke duše, dočekuju mlade iz cijele Bosne i Hercegovine.

Poželimo im ugodan boravak u našem gradu i toplu dobrodošlicu! Mnogo lijepih utisaka, druženja i novih prijateljstava, a goraždanskim tehničarima povratak prijeratne tradicije i uspješan rad!

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.