• OBJAVLJENO: 06.11.2018.
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala 16. vanrednu sjednicu
Donesenim zaključcima ukazano na to da je prijedlog CIK-a BiH o načinu dodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH u suprotnosti s Ustavom FBiH

Današnja vanredna sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održana je na zahtjev grupe poslanika u Skupštini, a u vezi s najavom Centralne izborne komisije BiH da će se dodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH obaviti u skladu s rezultatima popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine.

Prema mišljenju poslanika u Skupštini, takav način dodjele mandata bio bi u suprotnosti s Ustavom FBiH te bi direktno nanio štetu Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde u pogledu zastupljenosti njegovih predstavnika u Domu naroda.

U toku rasprave o ovom pitanju u kojoj su učestovali poslanici Suad Došlo, Mustafa Kurtović, Edita Velić, Emir Frašto, Rasim Mujagić, Nihad Ćulov, Adis Agović, Mehmed Turčalo i Senad Čeljo, klubovi poslanika SDP-a, DF-a i SDA te poslanik Suad Došlo predložili su nekoliko zaključaka kojima bi bili iskazani stavovi Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u vezi s pomenutim prijedlogom Centralne izborne komisije.

Predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća koja je također učestvovala u raspravi na sjednici, upoznala je skupštinske zastupnike da je o ovom pitanju OHR dao svoje mišljenje i da ostaju pri istom, te posebno ističu da, što se tiče popisa, OHR je više puta izjavio da se mora primjeniti Ustav FBiH. Ovakav stav je iznesen i u dopisu koji je OHR, u svojstvu Amicus Curiae, dostavio Ustavnom sudu BiH u vezi s predmetom Krišto.

Nakon što je u pauzi zasjedanja održana proširena sjednica Kolegija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, usaglašeni su i usvojeni sljedeći zaključci Skupštine u vezi s načinom dodjele mandata u Domu naroda koji je predložila Centralna izborna komisija:

1. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde odbacuje prijedlog Centralne izborne komisije o primjeni rezultata propisa stanovništva u BiH iz 2013. godine pri izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH koji vodi u podjelu BiH.

2. Skupština Bosansko-podirnjskog kantona Goražde smatra da je primjena rezultata popisa iz 2013. godine od Centralne izborne komisije BiH pri izboru delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH u suprotnosti sa Ustavom FBiH te, ukoliko, i nakon toga, Centralna izborna komisija odluči da primjeni rezultate popisa iz 2013. godine u predmetnoj pravnoj stvari, zahtijevamo da se utvrdi odgovornost Centralne izborne komisije, a sve u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

3. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zahtijeva od Parlamentarne skupštine BiH da, Parlamentarna skupština BiH, ukoliko utvrdi propuste i protuustavno djelovanje Centralne izborne komisije, smijeni Centralnu izbornu komisiju.

4. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde traži od Tužilaštva BiH da, ukoliko Centralna izborna komisija donese odluku o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH protivno Ustavu FBiH, pokrene istragu o radu Centralne izborne komisije BiH.

5. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde će u zavisnosti od toga da li će se odluka Centralne izborne komisije BiH o broju mandata u Domu naroda FBiH zasnivati na rezultatima popisa iz 1991. ili 2013. godine odlučiti da li će izvršiti izbor delegata u Domu naroda FBiH, jer bi se u slučaju primjene rezultata popisa iz 2013. godine radilo o diskriminaciji konstitutivnih naroda iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.