• OBJAVLJENO: 16.11.2018.
Press konferencija Uprave policije MUP-a BPK Goražde
Predstavljeni pokazatelji o stanju sigurnosti i bezbjednosti na području BPK Goražde za prvih deset mjeseci 2018. godine

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljena Informacija o stanju sigurnosti i bezbjednosti na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period januar-oktobar 2018. godine.

Prema riječima policijskog komesara Adema Lakovića, stanje sigurnosti i bezbjednosti u pomenutom periodu može se ocijeniti kao zadovoljavajuće.

– Može se reći da je stanje zadovoljavajuće, u smislu tri segmenta sigurnosti koje Uprava policije statistički posmatra. To je kriminalitet, javni red i mir i saobraćaj. Sva tri ova segmenta sigurnosti, statistički posmatrano, bilježe blagu tendenciju porasta. Međutim, bitno je napomenuti, što se tiče kriminaliteta, da u ovom izvještajnom periodu imamo dokumentovanih 110 krivičnih djela, što je dva djela više nego u istom periodu prethodne godine. Ipak, ukupna otkrivenost krivičnih djela po poznatom i nepoznatom počiniocu je 88,39 procenata, što je za naše kriterije i kriterije svih policija veoma visoka otkrivenost krivičnih djela – kazao je on.

Kako ističe komesar, prema strukturi počinjenih krivičnih djela, najveći dio njih se odnosi na imovinske delikte i krivična djela protiv života i tijela, dok teških krivičnih djela nije bilo.

Na osnovu poređenja statistika o poštivanju propisa iz oblasti javnog reda i mira,  zaključeno je da je, u odnosu na isti period prošle godine, došlo do određenih povećanja u broju počinjenih prekršaja, ali da nije bilo prekršaja koji su se desili na organizovan i masovan način.

Na press konferenciji izneseni su i pokazatelji o sigurnosti saobraćaja.

– Registrovana je 61 saobraćajna nesreća, od toga 48 saobraćajnih nesreća  sa materijalnom štetom i 13 saobraćajnih nesreća sa povrijeđenim licem. Bitno je napomenuti, što se ovog segmenta sigurnosti tiče, da nismo imali saobraćajnih nesreća sa smrtno stradalim licima i od ukupnog broja saobraćajnih nesreća, dva lica su zadobila teže tjelesne povrede i 14 lakše tjelesne povrede – navodi Laković.

Predstavljenom informacijom obuhvaćeni su i podaci koji se odnose na zakonitost u radu policije.

– U ovom periodu imali smo 22 predstavke na rad policijskih službenika. Nakon izvršenih internih istraga, po pet predstavki je postupano, odnosno istrage su u toku – kazao je policijski komesar Adem Laković.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.