• OBJAVLJENO: 20.11.2018.
Održan radno - konsultativni sastanak predstavnika političkih partija
Zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine BPK Goražde

Nakon donošenja Odluke Centralne izborne komisije BiH o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018.godine te dostave uvjerenja o dodjeli mandata za novoizabrane članove Skupštine BPK Goražde, danas je održan radno- konsultativni sastanak predstavnika političkih partija koje će činiti novi saziv Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na sastanku je usaglašen dnevni red i termin održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde, koja će se održati 23. novembra 2018.godine sa početkom u 10:00 sati. U skladu sa Poslovnikm Skupštine BPK Goražde, predviđeno je upoznavanje poslanika  sa materijalima Centralne  izborne komisije BiH, zatim  verifikacija mandata poslanika, davanje svečane izjave, donošenje zaključka o davanju ovlašćenja Komisiji za budžet, finansije i administrativna pitanja Skupštine BPK Goražde da radi do izbora radnih tijela Skupštine BPK Goražde te donošenje zaključka o davanju ovlašćenja Komisiji za izbor i imenovanja Skupštine BPK Goražde da radi do izbora tijela Skupštine BPK Goražde.

Prema riječima predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Aide Obuće, postignut je i dogovor oko dnevnog reda konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde, a samim tim stekli su se uvjeti da i BPK Goražde dobije novi saziv Skupštine BPK Goražde. Na dnevnom redu predviđeno je konstituisanje klubova naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika klubova, predlaganje kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, donošenje Odluke o utvrđivanju kandidata za predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde te Prijedlog odluke o uspostavljanju Kolegija Skupštine BPK Goražde.

„ Kako pravila nalažu, na konstituirajućoj sjednici Skupštine se vrši i  izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, jer je zakonski rok  da se to uradi u roku od 30 dana od dana potvrđivanja mandata. Međutim, kako odluka Centralne izborne komisije BiH još nije donešena, samim tim nisu ispunjeni uvjeti da Skupština BPK Goražde  izvrši  taj posredni izbor u zakonodavno tijelo, odnosno Dom naroda Parlamenta FBiH. Ono što imam saznanja iz medija jeste da će sjednica Centralne izborne komisije biti održana u četvrtak, pa ćemo mi u petak znati da li i u kom obimu i broju će BPK biti zastupljen u Domu naroda Federacije BiH. Iskreno se nadam da će ona naša sjednica koja se ticala broja delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH imati pozitivan epilog, a to je da i ovaj put imamo delegate iz sva tri konstitutivna naroda, onako kako to Ustav Federacije BiH nalaže“- kazala je ovom prlikom predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća.

POZIV ZA KONSTITUIRAJUCU SJEDNICU SKUPSTINE BPK GORAZDE

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.