• OBJAVLJENO: 21.11.2018.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Posjeta visoke delegacije NATO Štaba Sarajevo, OS BiH i Ministarstva odbrane

Delegacija NATO Štaba Sarajevo, predvođena zamjenikom komandanta NATO Štaba brigadirom Mortenom Henriksenom, delegacija OS BiH u čijem sastavu su bili komandant 4. pbr. brigadir Zdravko Rezo i komandant 3. pb. 3. pbr. potpukovnik Mirnes Ćosić te predstavnik Ministarstva odbrane BiH, pukovnik Nedžad Novalija boravili su danas u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Na sastanku s predsjedavajućom Skupštine BPK Goražde Aidom Obućom, premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem, ministrom za boračka pitanja Enizom Halilovićem i gradnonačelnikom Grada Goražda Muhamedom Ramovićem razgovarano je o saradnji civilnih struktura vlasti u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde s Oružanim snagama BiH.

– Danas smo u posjeti bataljonu 4. pješadijske brigade koji se nalazi na području Bosansko-podrinjskog kantona. Ja, kao zamjenik NATO Štaba Sarajevo želio sam informirati vojnike, pripadnike ove jedinice o onome šta NATO radi, koje su naše dužnosti ovdje i takođe, bolje se upoznati o saradnji koja postoji između lokalnih civilnih institucija i Oružanih snaga BiH – kazao je brigadir Henriksen.

Premijer BPK Goražde Emir Oković izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom visoke delegacije NATO-a i Oružanih snaga, kao i zbog ukazane prilike da članove ove delegacije informiše o veoma dobroj saradnji civilnih i vojnih struktura vlasti u ovom kantonu.

– Imali smo priliku da istaknemo, odnosno ukažemo na određene trendove koji postoje u Bosansko-podrinjskom kantonu i neka pitanja koja su, u određenom smislu, povezana s Oružanim snagama, kao što je pitanje neperspektivne vojne imovine, objekata za koje postoji potreba i zahtjev lokalnih zajednica da se stave u određeni pogon i upotrebu. U svakom slučaju, ovo je jedna posjeta koja ukazuje na izuzetno dobru saradnju, na međusobno uvažavanje, slobodno mogu reći, vojnih i civilnih struktura, što je, na kraju krajeva, slika i ogledalo jedne države – kazao je premijer.

Današnji sastanak ujedno je bio prilika da sa razgovara i o budućoj saradnji.

– Znamo da Oružane snage dosta rade na terenu, da se ovih dana završava priča sanacije 30 km lokalnih puteva u općinama, prije svega u gradu Goraždu, odnosno ruralnim područjima. Takođe, znamo da su Oružane snage uključene i u neke druge projekte koje mi implementiramo, kao što je saradnja na memorijalnim kompleksima i slično, tako da, u svakom slučaju, za očekivati je jako dobru saradnju u narednom periodu – kazao je premijer Oković.

Koristeći se prilikom, premijer je iskazao svoju punu podršku i podršku Bosansko-podrinjskog kantona Goražde evropskim integracijama BiH i njenom ulasku u NATO savez.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.