• OBJAVLJENO: 23.11.2018.
Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Održana svečana akademija i druge prigodne svečanosti povodom Dana državnosti BiH

Povodom predstojećeg Dana državnosti BiH, danas su u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde nastavljene svečane aktivnosti na njegovom obilježavanju.

Prvi čas u svim osnovnim i srednjim školama na području kantona započeo je tradicionalnim historijskim časom o temi  Dana državnosti.

U općini Pale u FBiH, ovim povodom upriličeno je polaganje cvijeća u kojem su učestvovali predstavnici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Općine Pale i boračkih udruženja iz ove općine.

Kao centralna svečanost u okviru ovogodišnjeg programa obilježavanja, održana je svečana akademija, a ovoj svečanosti u Velikoj sali Centra za kulturu, uz građane i predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog katnona Goražde i lokalnih zajednica u njegovom sastavu, prisustvovali su i predstavnici društvenog, političkog i vjerskog života kantona.

O Danu držanosti ovom prilikom govorio je gost akademije, akademik Ivo Komšić koji je, uz čestitke građanima, podsjetio na značaj 25. novembra, kao jednog od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH.

Čestitke povodom Dana državnosti, u ime zakonodavne i izvršne vlasti, uputila je predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

U svom govoru, ona je podsjetila na najznačajnije odluke sa prvog i drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a kojima je potvrđena državnost BiH te ravnopravnost i nezavisnost njenih građana.

– Izuzetno važan dokument u definisanju pune državnosti BiH predstavlja i Deklaracija o pravima građana u BiH koja je usvojena na drugom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu. Odredbe ove  dekaracije u punoj su saglasnosti sa savremenim evropskim standardima o zaštiti sloboda i građanina, jer to je deklaracija koja građanima u BiH garantuje slobodu vjere, zbora i dogovora, udruživanja i tiska,  ličnu i imovinsku sigurnost građana te ravnopravnost žena i muškaraca. Ovo su temeljne vrijednosti koje su bile prepoznate u tom vremenu, a vrijede i danas. Mi danas ne priznajemo zaborav i svake godine obilježavamo Dan državnosti BiH i ovo danas mi garantuje da će omladina nastaviti ovim istinskim putem i da ćemo se s ponosom sjećati onoga što su ti hrabri ljudi tada učinili. Na ovaj način, čuvamo sjećanje na hrabre i plemenite pretke i njihova djela koja su ulila svjetlo u najmračnije momente svjetske historije – istakla je predsjedavajuća Aida Obuća u svom obraćanju.

Dan državnosti građanima je čestitao i gradonačelnik Grada Goražda Muhamed Ramović koji je također bio jedan od govornika na akademiji.

U kulturno-umjetničkom programu akademije učestvovvali su učenici OŠ „Husein ef. Đozo“ i OMŠ „Avdo Smailović“.

Povodom obilježavanja 25. novembra, u toku dana, u svim džamijama na području Kantona proučena je hatma dova šehidima.

Program obilježavanja Dana državnosti nastavlja se u nedjelju, 25. novembra 2018. godine polaganjem cvijeća na spomen obilježjima na području grada Goražda i u Ustikolini, dok će tačno u podne u Ustikolini biti održan poseban kulturno-vjerski program povodom obilježavanja 570. godišnjice postojanja Turhan Emin-begove džamije, najstarije džamije u BiH i jedne od najstarijih džamija na Balkanu.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.