• OBJAVLJENO: 19.12.2018.
Izjava za medije predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde
Apelirano na što hitnije održavanje novog  nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine

U današnjoj izjavi za medije, predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća govorila je o jučer donesenoj odluci Centralne izborne komisije BiH da se raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH izvrši u skladu s rezultatima popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine.

S tim u vezi, ona je podsjetila da je Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  4. novembra 2018. godine održala 16. vanrednu sjednicu na kojoj su istaknuti stavovi da bi ovakva odluka bila u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

– Ono što je evidentno jeste da je Centralna izborna komisija BiH na jučerašnjoj sjednici donijela odluku i odlučila da se prilikom izbora u Dom naroda Parlamenta FBiH primijeni popis iz 2013. godine i odredbe Ustava FBiH koji garantiraju najmanje jednog delegata u Dom naroda iz svih konstitutivnih naroda, ukoliko su oni izabrani u kantonalnu skupštinu. Po toj odluci  Centralne izborne komisije, Bosansko-podrinjski kanton Goražde bi imao tri delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer mi smo 2018. godine dobili poslanike iz reda srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda, što znači da bismo i u Domu naroda imali tri delegata. Ono što je razlika u odnosu na prethodnu odluku jeste da Bosansko-podrinjski kanton Goražde nema delegata iz reda ostalih, a podsjećanja radi, mi smo imali delegata u Domu naroda iz reda ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH i jedan od sedam delegata je bio upravo iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Interesantno je reći da,  bez obzira što smo mi dobili, po ovoj odluci Centralne izborne komisije, delegate iz sva tri konstitutivna naroda, Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde smatra da primjena popisa iz 2013. godine nije u skladu sa Ustavom iz razloga što, da bi se primijenio popis iz 2013. godine, neophodno je da se ispuni određena pretpostavka, a ta pretpostavka se tiče povratka svih raseljenih i svih prognanika, kako to predviđa Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle, obzirom da taj element nije ispunjen, smatramo, a tako stoji i u zaključcima Skupštine, da primjena popisa iz 2013. godine nije se trebala uzeti u obzir kada se donosila odluka Centralne izborne komisije. Ono što smo mi 4. novembra, na vanrednoj sjednici Skupštine donijeli, u okviru svoje diskusije i zaključaka koji su jednoglasno usvojeni, jeste da će se Skupština, u zavisnosti od toga kakva odluka bude donešena jer u tom trenutku nismo znali da li će biti primjenjen popis iz ‘91. ili 2013. godine, odrediti spram toga da li će se ikako vršiti odabir delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Međutim, ono na šta ja upozoravam i sada i ono o čemu je bilo priče kada smo donosili te zaključke, jeste da upravo Skupština u novom sazivu je ta koja bira delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH i novi saziv skupštinske većine je taj koji će odlučiti da li će ići u dalju proceduru ili ne. Stoga, smatram da je neophodno što hitnije završiti proceduru konstituisanja, prije svega, rukovodstva Skupštine, završiti konstituirajuću sjednicu i početi raditi u skladu sa propisima koji tretiraju naš rad u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, jer je neophodno da poslanici koji su dobili mandate 2018. godine u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima, održe sjednicu na kojoj će se baviti upravo ovim pitanjem koje je jako bitno za sve stanovnike BiH, pa tako i za stanovnike našeg kantona – kazala je predsjedavajuća Aida Obuća.

Prema ovoj odluci Centralne izborne komisije, Bosansko-podrinjski kanton Goražde neće moći birati kandidata iz reda ostalih za Dom naroda.

– U mandatnom periodu 2014-2018. godina mi smo imali pet delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, dva delegata su bila iz bošnjačkog naroda, po jedan delegat iz reda srpskog i hrvatskog naroda i jedan delegat iz reda ostalih. Prema sadašnjoj odluci Centralne izborne komisije, mi imamo mogućnost da delegiramo po jednog delegata iz reda sva tri konstitutivna naroda, što znači da nemamo delegata iz reda ostalih – kazala je Obuća.

Odluka Centralne izborne komisije reflektirat će se i na ukupan uticaj i interese Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

– Uvijek je bolje da imate što više delegata, jer njihova snaga i snaga ovog kantona se ogleda u broju delegata koji zastupaju naš kanton u Domu naroda, što znači da smo mi tu oslabljeni  za dvije ruke u Domu naroda Parlamenta FBiH. Smatram da će se to, vjerovatno, lošije reflektovati na sam položaj našeg kantona – kazala je predsjedavajuća Aida Obuća.

Prema njenom mišljenju, novi nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine potrebno je održati u što kraćem roku.

– Građani Bosansko-podrinjskog kantona Goražde znaju da sam ja predsjedavajuća Skupštine u mandatnom periodu 2014-2018. godina i da, po odredbama Poslovnika Skupštine, konstituirajuću sjednicu novog sâziva saziva predsjedavajući iz starog sâziva ili njegovi zamjenici, a ukoliko su svo troje spriječeni, to čini najstariji zastupnik iz novog saziva. U potpunosti poštivajući te odredbe Poslovnika, ja sam sazvala konstituirajuću sjednicu, u dva navrata predsjedavala konstituirajućom sjednicom Skupštine i spremna sam, zaista, da što prije i što hitnije, sazovem nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine kada se političke partije dogovore i kada mi klubovi naroda dostave prijedloge za rukovodstvo Skupštine, odnosno za predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine. Dakle, ja ovom prilikom apeliram na sve one koji su dobili podršku građana i dobili mandate u novom sazivu Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, da što hitnije urade posao za koji su ih građani birali. Ovdje mislim, prije svega, i na sebe, jer sam ja jedna od dvadeset i pet, i da uradimo onako kako to pravila i propisi nalažu, a to je da se završi konstituirajuća sjednica te da onda legitimni izabrani predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg iskoristi svoje poslovničke mogućnosti i sazove vanrednu sjednicu Skupštine. Sve drugo što se radi je u suprotnosti sa onim odredbama koje nalažu kako i na koji način mi trebamo raditi. Ja zaista želim da svi poštujemo propise i da, prije svega, poštujemo građane ovog kantona koji su nam dali povjerenje – kazala je Aida Obuća.

Na kraju, predsjedavajuća se osvrnula i na mogućnost zakazivanja nove vanredne sjednice Skupštine.

– Ja sam kontaktirala Stručnu službu Skupštine i pošto je Stručna služba sastavljena od ljudi koji ne trebaju da se bave politikom, koji su profesionalne osobe, tražila sam da mi se dostavi prijedlog koji će  biti u potpunosti u skladu s Poslovnikom i zakonskim propisima koji reguliraju ovu oblast i ja ću u tom slučaju potpisati i zakazati sjednicu Skupštine. Do danas mi to nije dostavljeno i, znači, ja nisam u mogućnosti da zakažem sjednicu, zaključila je ona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.