• OBJAVLJENO: 24.12.2018.
Održana 1. vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde
Izglasana Odluka o nepovjerenju Vladi BPK Goražde

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održala je danas prvu vanrednu sjednicu. Na dnevnom redu ove sjednice, koja je zakazana na zahtjev poslanika (SDP, DF, NBL, Nezavisni blok, Naša stranka, SBB, A-SDA i Goraždanska priča),  a kojom je po ovlaštenju predsjedavala poslanica DF-a Edita Velić, našao se prijedlog Odluke o privremenom finansiranju našeg kantona za period 01.01-31.03.2019.godine.

Na samom početku sjednice, vođena je diskusija o tome da li je ova sjednica sazvana u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine. Grupa poslanika  koja je i zakazala ovu sjednicu pozvala se  na član 61. stav 2. Poslovnika o radu Skupštine.

Na prijedlog premijera BPK Goražde Emira Okovića, kao tačke dnevnog reda predloženi  su i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta BPK Goražde za 2018.godinu, nacrt Budžeta BPK Goražde i Zakona o izvršenju Budžeta za 2019.godinu. Takođe, na prijedlog poslanika Senada Čelja (SBiH), predložen je prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje BPK Goražde za prva tri mjeseca 2019.godine.

Ovi prijedlozi nisu dobili potrebnu većinu, nakon čega je Vlada, uz obrazloženje predlagača, premijera BPK Goražde Emira Okovića, sa dnevnog reda skinula i Odluku o privremenom finansiranju BPK Goražde za period januar-mart 2019.godine. U obrazloženju je istaknuto da je Odluku o privremenom finansiranju potrebno doraditi, uzimajući u obzir da nije usvojen rebalans Budžeta BPK Goražde za 2018.godinu.

Na dnevni red predložen je, a potom i usvojen prijedlog Odluke o izglasavanju nepovjerenja  Vladi BPK Goražde te prijedlog zaključka Muradifa Kanlića (SBB) o uspostavi Kolegija Skupštine, koji će biti kompletiran nakon izbora rukovodstva Skupštine.

Nakon usvajanja Odluke o nepovjerenju Vladi BPK, poslanici SDA, Liberalne stranke i SBiH napustili su sjednicu.

Odlukom o izglasavanju nepovjerenja Vladi BPK Goražde ograničavaju se ovlaštenja Vlade BPK Goražde, osim u dijelu obavljanja svakodnevnih, minimalnih i neophodnih poslova, a kada je riječ o donošenju Odluke o uspostavi Kolegija Skupštine, usvojen je zaključak kojim se ovlašćuje predsjednica Kluba DF-a u Skupštini BPK Goražde Edita Velić da zakazuje i rukovodi sjednicama Kolegija Skupštine do izbora predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.