• OBJAVLJENO: 28.05.2005.
U posjeti BPK-a Goražde boravio počasni konzul BiH
Što više kontakata privrednika donijeće rezultate

Uspješni turski biznismen i počasni konzul Bosne i Hercegovine A.Kemal Baysak posjetio je 27.05.2005.godine Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Na sastanku kod premijera BPK-a Goražde Salka Obhođaša kojem su prisustvovali i načelnici sve tri općine u sastavu kantona, razgovarano je o jačanju privredne saradnje između Republike Turske i naše zemlje, kao i o mogućnostima uspostavljanja saradnje turskih i goraždanskih privrednika.

Gospodin Baysak osvjedočeni je prijatelj BiH i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. To potvrđuje dovođenjem turskih biznismena u Bosnu i Hercegovinu, te svojim posjetama Goraždu i nastojanjima da mlađu generaciju turskih biznismena upozna sa prilikama u našoj zemlji i njenim ljepotama.

Upravo je, kako je naglasio gospodin Baysak, završila posjeta jedne velike delegacije biznismena bosanskog porijekla koji pripadaju drugoj generaciji naših ljudi, a riječ je poslovnim ljudima iz 26 oblasti djelovanja iz regije Izmira, koji su i kroz biznis spremni ojačati odnose i pomoći BiH.

Upitan zašto jedna tako bogata zemlja kao što je Republika Turska, zemlja koja je tradicionalno dobrim i prijateljskim vezama povezana sa BiH, ima veoma malu privrednu saradnju sa našom zemljom, počasni konzul BiH je kazao kako je to zbog toga što Turci dovoljno ne poznaju Bosnu i Hercegovinu, njene zakone, mogućnosti, prirodne ljepote, te da se to najviše osjeti kod poslovnog svijeta koji ima želju, ali ne i prave informacije. Biznismeni, kazao je on, ostaju bez pravih informacija, pa je stoga potrebno što više kontakata, posjeta i razmjene informacija, mišljenja, iskustava.

Govoreći u tom kontekstu, gospodin Baysak je najavio u mjesecu julu dvije posjete turskih biznismena iz egejske regije našoj zemlji, te kazao kako je ovo prilika i goraždanskim privrednicima za uspostavljanje kontakata i dostavu projekata.

Sastanak kod premijera BPK-a Goražde završen je razmjenom prigodnih poklona i zahvalnica.

Komentarišući medaljon sa likom Mustafe Kemala Ataturka, oca savremene Turske koji je tom prilikom, uručio načelniku općine Foča-Ustikolina Zijadu Kunovcu, gospodin Baysak je kazao kako namjerava uraditi i medaljon na kojem će se pored Ataturka nalaziti i lik prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, koji je otac suverene Bosne i Hercegovine.

U nastavku posjete Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, gospodin Baysak posjetio je i goraždanske firme “Ginex” i Pobjeda”, te zajedno sa svojim domaćinima položio cvijeće na spomen-obilježje braniteljima Goražda, čije su polaganje, u okviru svog jednodnevnog druženja, organizovali goraždanski “Zlatni ljiljani” i dobitnici “ Zlatne policijske značke”

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.