• OBJAVLJENO: 11.02.2019.
Premijer BPK Goražde
Realizacija određenih projekata zavisi samo još od vremenskih prilika i zaključivanja ugovora

U 2018. godini, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde započela je, odnosno privela kraju, aktivnosti u vezi s početkom realizacije nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković kazao je da realizacija tih projekata zavisi od ispunjavanja određenih uslova. Njihov početak uslovljen je, između ostalog, potrebom usvajanja Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu, a otežavajuća okolnost je i ta što je Vlada u tehničkom mandatu te je na snazi odluka kojom su njene aktivnosti ograničene i samo na donošenje najvažnijih odluka.

– U samoj realizaciji nedostaje prohodnost. To se, prije svega, odnosi na Odluku o privremenom finansiranju i Odluku o izglasavanju nepovjerenja Vladi – kazao je premijer Oković.

On je podsjetio o kojim projektima  se radi te istakao da je realizacija nekih od njih u nadležnosti Federacije.

– Jedan od tih projekata koji je došao u fazu samog potpisivanja ugovora jeste Projekat rekonstrukcije i izgradnje centralnog spomen-obilježja, a drugi projekat je sanacija i rekonstrukcija fasade u ulici Prve slavne višegradske br. 3. Sljedeći projekat koji mora sačekati otklanjanje ovih formalnih nedostataka jeste  rekonstrukcija dijela puta R-448 u naselju Gornje i Donje Bare, a tu je i Projekat čišćenja naplavina ispod industrijske zone “Bektoprecisa” – kazao je on.

Istaknuto je da će svi ovi projekti biti finansirani iz namjenskih sredstava.

– Na nivou formalnog donošenja odluka postoje određene zapreke, zbog čega ti projekti stoje. Ono što je važno naglasiti je da su na nivou Federacije u toku procedure za nekoliko projekata u oblasti modernizacije cesta. O tome smo govorili prošle godine. Projekti su u vrijednosti oko 3 miliona KM i mislim da će i oni, u tom smislu, morati sačekati, ali ono što je povoljna činjenica jeste da i same vremenske prilike ne dozvoljavaju da se krene u građevinsku sezonu. Međutim, mislim da će se i vremenske prilike i svi ti formalni nedostaci jedinstveno otkloniti i možemo, zaista, očekivati u ovoj godini dosta vidljivih aktivnosti, prije svega, u ovom dijelu infrastrukture – kazao je Emir Oković.

Za neke projekte provedene sve potrebne aktivnosti i čeka se samo početak radova.

– Postoje i određeni projekti koji su isključivo vezani za vremenske prilike. To su, prije svega, projekti energetske efikasnosti. Znamo da u ovoj godini realizujemo četiri projekta – projekat vezan za školu u Vitkovićima, zgradu Zavoda zdravstvenog osiguranja, Muzičku školu, Osnovnu kolu „Husein ef. Đozo“, tako da je to ohrabrujuće – istakao je premijer.

Za dio projekata potrebno je još zaključiti ugovore s izvođačima.

– Skupštinska odluka je odluka koja nas, u određenom smislu, onemogućava da zaključimo ugovore, budući da su za neke od ovih projekata provedeni postupci javnih nabavki i sam ulazak u radove zavisi samo od zaključivanja ugovora – kazao je premijer.

On je ujedno izrazio nadu da će i ovi uslovi biti ispunjeni ubrzo, kako bi se u što kraćem roku krenulo s realizacijom pomenutih projekata.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.