• OBJAVLJENO: 14.02.2019.
Zasjedao Organizacioni odbor Vlade BPK Goražde
Utvrđen okvirni program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

Na današnjem sastanku Organizacionog odbora utvrđen je okvirni program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Prema riječima premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Okovića, programski sadržaji u okviru obilježavanja bit će zastupljeni na prostoru svih lokalnih zajednica u sastavu kantona.

– Neki opšti je zaključak je da ćemo imati bogatiji program, raspoređen na nekoliko dana. U svakom slučaju, biće zastupljeni sadržaji za sve građane, od predstava, kako za najmlađe, tako i za odrasle. Tu su i oni uobičajeni, tradicionalni akademski sadržaji, u smislu isticajanja ovog događaja i datuma koji je zasigurno jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, jer mi na ovom prostoru, na rijeci Drini imamo potrebu da to ističemo i tako će, naravno, biti i ovaj put – kazao je premijer.

U realizaciji programskih sadržaja učestvovat će učenici, sportska, kulturna i druga udruženja, kao i predstavnici institucija na kantonalnom, gradskom i općinskom nivou.

Početak obilježavanja planiran je za srijedu, 20. februara 2019. godine takmičenjem učenika osnovnih i srednjih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu povodom Dana nezavisnosti BiH, a nastavljen 27. februara održavanjem tradicionalnog šahovskog turnira, dok će dan kasnije biti održan historijski čas u školama, malonogometni turnir za učenike te ceremonije polaganja cvijeća u općinama Pale i Foča u FBiH.

Centralna svečanost održat će se u petak 1. marta 2019. godine, a u okviru nje planirane su ceremonije polaganja cvijeća na gradskim spomen-obilježjima, svečana akademija, te učenje dove šehidima.

Programom su ove godine obuhvaćene i dvije pozorišne predstave, a radi se o predstavi „Fistik“ u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske zime koja će se održati 4.marta, te premijeri predstave za djecu „ Bajka o izgubljenom vremenu“, koju će izvesti Pozorište lutaka iz Mostara.

Konačan program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde biće utvrđen na narednoj sjednici Organizacionog odbora, kada će javnost biti upoznata i sa ostalim sadržajima pripremljenim u čast datuma kada je Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.